Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Washingtonu (SAD) sa Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, te sa predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i azijske poslove, sa glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack i sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmerom.

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost i State departmenta pozdravili su dogovor članova Predsjedništva o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa Reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu.

Pored ostalog, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora konstatovana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Komšić ocjenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak za našu zemlju, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

O temi migrantske krze u BiH, predsjedavajući Komšić je istakao da u Evrpskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić je takođe tokom susreta sa visokim zvaničnicima istakao da se povratak osoba sa stranih ratišta u našu zemlju drži pod strogom kontrolom, te da sigurnosne agencije BiH u saradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja kontrolišu situaciju. Takođe je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao.