- Posebno je važno što NATO vidi secesionizam iz bh. eniteta Republika Srpska kao veliki problem, što se uviđa da su Oružane snage BiH jedna od važnijih državnih institucija, kao što je uvijek važna nedvosmislena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, što znači da svako ugrožavanje BiH ne može proći bez odgovora - dodao je Komšić.

Napominje da je iz svega vidljivo da Bosna i Hercegovina prelazi iz partnerske u savezničku fazu odnosa s NATO-om bez obzira na razne kočničare toga procesa u BiH.

- Ministar odbrane Sifet Podžić je na samom Samitu ali i u proteklom periodu, predano radeći, uradio odličan posao, čime možemo biti zadovoljni, kao što s druge strane ne mogu biti zadovoljni oni poput predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji bi da svoje frustracije liječe na BiH, a što neće biti moguće - kaže Komšić.

Pozdravio je i najavu Vlade Velike Britanije i premijera Borisa Johnsona o dolasku britanskih vojnih stručanjaka kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da se osigura od ruskih prijetnji, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.