open-navfaktor-logo
search
Odlični su
Konačno poznati rezultati velikog američkog ispitivanja AstraZenece
Objavljeni su dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja vakcina AstraZenece. Rezultati velikog američkog kliničkog ispitivanja pokazuju da su vakcine sigurne i visoko djelotvorne.
22.03.2021. u 11:53
get url
text

U ispitivanju je učestvovalo više od 32.000 ispitanika, većinom iz SAD-a, a dijelom iz Čilea i Perua.

Nema problema s krvnim ugrušcima, 100 posto djelotvorno sprečava teške oblike bolesti. Pokazalo se da su vakcine AstraZenece 79 posto djelotvorne protiv zaraze simptomatskim COVID-19. Također, važno je da vakcine 100 posto učinkovito sprečava teške oblike bolesti.

U ispitivanju nisu nađeni nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Naime, upravo su sumnje u povezanost cjepiva AstraZenece s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primjena vakcine bila privremeno obustavljena u 20-ak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Evropi.

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim COVID-19 koju pruža AstraZeneca vakcina ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

- Ovi rezultati su odlična vijest jer pokazuju izuzetnu djelotvornost vakcina na novoj populaciji i konzistentni su s rezultatima naših kliničkih ispitivanja. Možemo očekivani snažan učinak protiv COVID-19 po svim dobnim skupinama i ljudima iz različitih podneblja zahvaljujući širokoj upotrebi ove vakcine - rekao je za BBC prof. Andrew Pollard, vodeći istraživač u oksfordskom kliničkom ispitivanju AstraZenece.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.