open-navfaktor-logo
search
Procjene i rezultati
Konaković najavljivao dominaciju NiP-a na izborima, evo šta je u stvarnosti dobio
Prošlo je više od tri sedmice od održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Iako Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije prebrojala sve glasove, okvirne brojke po političkim subjektima, a posljedično i brojevi osvojenih mandata već su poznati.
17.10.2022. u 18:26
get url
text

Te brojke u mnogome se razlikuju u odnosu na procjene pojedinih političkih stranaka iz perioda predizborne kampanje.

Jedan od optimista bio je i predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković, koji je svoj optimizam zasnivao na, kako je kazao, "potpuno realnim temeljima".

- U Sarajevu ćemo sigurno zadržati tu lidersku poziciju. U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) mislim da smo danas već stranka broj jedan. U svim drugim kantonima bićemo među prve tri stranke, ubijeđen sam – kazao je Konaković tokom gostovanja na televiziji N1 5. septembra ove godine.

Prema do sada prebrojanim glasovima, NiP nije "zadržao lidersku poziciju" u Kantonu Sarajevo već je druga stranka po broju osvojenih glasova, iza Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na prvom mjestu.

NiP nije lider ni u BPK već, kao i u Kantonu Sarajevo, drugoplasirana straka, ponovo iza SDA.

U Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu NiP je šesta, u Srednjobosanskom četvrta, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu osma stranka po broju osvojenih glasova.

Čini se da "potpuno realni temelji" na osnovu kojih je Konaković bio "ubijeđen" u uspjeh svoje stranke i nisu bili tako realni. Nisu ti temelji bili realni i kada su u pitanju optimistične najave za više nivoe vlasti.

- Na Federaciji 13-14, na državi četiri. To su neke realne procjene – najavio je Konaković u istom intervjuu.

Prema do sada prebrojanim glasovima, NiP neće imati 13 ili 14 mandata u Parlamentu FBiH već dvostruko manje – sedam. Ni u Parlamentarnoj skupštini BiH NiP neće imati četiri mandata, kako je Konaković prognozirao, već tri, i to dva kompezacijska i samo jedan direktni.

Prema Konakovićevim procjenama, ne samo da je NiP trebao ostvariti mnogo bolji rezultat na posljednjim Općim izborima već je i koalicija te stranke sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Našom strankom, u javnosti poznata kao "Trojka", trebala biti dominantan politički faktor u BiH.

- Već je potpuno jasno da "Trojka" kao već prepoznatljiv brend lideriše ovu stranu koja je oporba ili protivnička strana režima i možemo danas reći da "Trojka", ako možemo i to komparirati, je na 300+ hiljada, dok režimska vladajuća stranka, zajedno sa satelitom Demokratskom frontom, nije blizu tog rezultata – procijenio je Konaković.

Stranke koje danas čine "Trojku" nemaju 300+ hiljada glasova već tek nešto više od 250 hiljada glasova.

Međutim, tačna je Konakovićeva konstatacija da SDA i DF "neće biti ni blizu tog rezultata". Ove dvije stranke su, prema do sada prebrojanim listićima, osvojile 332.635 glasova građana FBiH, što je definitivno daleko od broja glasova stranaka "Trojke". Ako toj brojci pridodamo i nešto više od 27 hiljada do sada prebrojanih glasova SDA u entitetu RS, Konakovićeva procjena je još tačnija.

Na nivou entiteta FBiH Konakovićeva je stranka osvojila tek nešto više od 65.000 glasova, što šefa NiP-a nije spriječilo da sam sebe kandiduje za novog federalnog premijera. Poređenja radi, SDA je u izborima za taj nivo vlasti do sada prikupila skoro 230.000 glasova, što je 3,5 puta više u odnosu na NiP.

Uzimajući u obzir ove realnosti, Konaković je pribjegao taktici skrivanja iza zbirnog rezultata "Trojke", koji je i kao takav mnogo manji u odnosu na njegove ranije procjene. Te ga realnosti, poput mnogo boljeg rezultata SDP-a u odnosu na NiP, ne sprječavaju da pokušava preuzeti lidersku poziciju u toj koaliciji.

U scenariju kojeg Konaković priželjkuje on bi bio novi federalni premijer, a SDP bi se, uprkos znatno većem akumuliranom broju glasova u odnosu na NiP, morao zadovoljiti ministarskim pozicijama, ali i opozicionim klupama u pojedinim kantonima zbog istrajnosti da vlast prave sa NiP-om.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.