open-navfaktor-logo
search
Uoči saslušanja
Kongresmen Keating o Palmeru: Trebamo mu pružiti prostora za rad prije nego ocijenimo njegove aktivnosti
Uoči kongresnog saslušanja o američkom angažmanu na Balkanu, za Glas Amerike govorio je kongresmen Bill Keating, demokrata iz Massachusettsa, koji predsjedava kongresnim komitetom.
28.10.2021. u 16:20
get url
text

Glas Amerike navodi kako Kongres ima ključnu odgovornost nadzora izvršne vlasti, uključujući State Department. Mnogi stručnjaci iznijeli su dvije kritike na račun te institucije kada je BiH u pitanju: prvo, da je njeno višegodišnje pasivno oslanjanje na zaglavljeni proces proširenja Evropske unije okuražilo opstrukcionističke političare; drugo, stiče se dojam da specijalni izaslanik Matthew Palmer udovoljava etno-nacionalistima kako bi što lakše postigao dogovor o novom izbornom zakonu.

Odgovarajući na pitanje šta o tome misli kao državni službenik zadužen za nadzor, Keating je odgovorio:

- Sama činjenica da dajemo prioritet ovoj temi tokom saslušanja ograničenog formata u sklopu ovog saziva Kongresa pozitivno govori o našem angažmanu i našoj brizi za nadzor. Ipak bih napomenuo da je Palmer relativno nov u ovoj ulozi. Imam snažan osjećaj da mu trebamo pružiti malo prostora za rad prije nego počnemo ocjenjivati njegove aktivnosti. Smatram da je vrlo rano u tom pogledu - kazao je Keating za Glas Amerike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.