open-navfaktor-logo
search
Nadzor
Koronavirus u Rusiji: Mobilnom aplikacijom nadgledaju kretanje zaraženih
U Rusiji je potvrđeno još 440 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19) u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji porastao na 2.777.
01.04.2020. u 14:37
get url
text

Prema podacima zdravstvenih institucija, broj smrtnih slučajeva u Rusiji, izazvanih koronavirusom, do srijede je porastao za sedam te sada iznosi ukupno 24. Do sada su slučajevi zaraženih zabilježeni u ukupno 75 regija Ruske federacije.

Tokom prethodnog dana, 69 ljudi je otpušteno iz bolnica, čime je broj izliječenih od koronavirusa porastao na 190. Koronavirus se posebno brzo širi u glavnom gradu Moskvi, sa ukupno 1.880 slučajeva, što je oko dvije trećine zaraženih u Rusiji.

Lokalne vlasti testiraju aplikaciju osmišljenu za nadgledanje kretanja pozitivnih slučajeva koji dobrovoljno odaberu kućno liječenje.

- Mobilna aplikacija se koristi za interne potrebe - kazao je Denis Lysenko, iz Gradske uprave Moskve, dodajući kako će na ovaj način moći pratiti da li se pacijenti koji se nalaze na kućnom liječenju pridržavaju karantina.

- Ovo će biti i garancija za sigurnost drugih te će spriječiti daljnje širenje koronavirusa - kazao je Lysenko novinarima.

Nakon što se u decembru prošle godine prvi put pojavio u gradu Wuhanu, u Kini, koronavirus se proširio u najmanje 180 zemalja i regija, pokazali su podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins".

Podaci pokazuju da je broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom širom svijeta premašio 862.000, sa više od 42.300 umrlih i preko 178.700 oporavljenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.