open-navfaktor-logo
search
Hrana
Koronavirus vjerovatno potječe sa pijace na kojoj su prodavane koale, zmije, pacovi i štenad vukova
Otkriveno je da su na kineskoj tržinici hrane, u središtu epidemije korona virusa, prodavane žive koale, zmije, pavoci i štenad vukova namijenjeni za jelo, prije nego što je ona zatvorena.
24.01.2020. u 12:22
get url
text

Pijaca morske hrane u Huananu, središnejm gradu Wuhan, pod nadzorom je nakon što su kineski zvaničnici saopćili da korona virus potječe od divljih životinja koje se ilegalno prodaju na odjelu za prehranu.

Fotografije snimljene u decembru, prije zatvaranja pijace, pokazuju cjenovnik na kojem se nalazi 112 egzotičnih životinja, od zmija do divljih mačaka, koje su bile dostupne u prodaji, piše South China Morning Post.

Na popisu su bile i žive lisice, krokodili, štenad vukova, zmije, pacovi, paunovi, divokoze, koale i meso divljači, piše Mirror.

- Svježe zaklano, smrznuto, dostavljamo na vaša vrata - navodi se na cjenovniku jednog od dobavljača, gdje se između ostalog navodi cijena od 7,70 funti za meso koala.

FOTO: Twitter

U centru pažnje našla se slabo regulirana trgovina divljim životinjama, koja je bila raširena zbog velike potražnje za egzotičnim delicijama i sastojcima potrebnim za tradicionalnu medicinu.

- Porijeklo novog korona virusa su divlje životinje koje se ilegalno prodaju na tržištu morskih plodova u Wuhanu - kazao je Gao Fu, direktor kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Preliminarna istraživanja pokazala su da se virus iz Wuhana na ljude prenio sa zmije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.