Povodom odluke Zastupničkog doma PSBiH da se sa dnevnog reda današnje sjednice skine zahtjev za njegovu smjenu, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao kako su svi zvaničnici iz RS-a u državim institucijama, koji nisu dio vladajućih struktura u RS-u, izloženi strahovitim pritiscima.

- Milorad Dodik je zaveo torturu i strahovladu u RS-u. Međutim, mene lično nikakvi pritisci neće uplašiti i natjerati da se promjenim i da prestanem istrajavati na borbi protiv korupcije i kriminala u ovoj državi - kazao je Mektić.

Komentarišući ovu odluku Zastupničkog doma, Staša Košarac, zastupnik SNSD-a i jedan od pokretača inicijative za Mektićevu smjenu je kazao kako su Mektića na funkciji sačuvale snage koje sebe nazivaju probosanskim, aludirajući na to da je odluka o skidanju ove tačke dnevnog reda usvojena zahvaljujući glasovima zastupnika bošnjačke nacionalnosti.

- Šta Košarac želi time reći? Jesu li to Bošnjaci i Hrvati građani drugog reda u ovoj državi? U ovom parlamentu sjede zastupnici različitih nacionalnosti. Po Košarcu su svi građani drugog reda koji ne slijede politiku stranke koju on zastupa. Ovakva izjava je šovinistička i nacionalistička - kazao je ministar Mektić.

Odgovarajući na pitanje o navodnom prisluškivanju predsjednika RS-a Milorada Dodika, kazao je kako je to pitanje pogrešno adresirano.

- Kakve ja veze imam s tim? Ne nadzirem ja rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH. To radi Parlament, odnosno parlamentarna komisija - kazao je Mektić, a na opasku novinara RTRS-a kako ta komisija ne funkcioniše, rekao je da to pitanje treba postaviti Košarcu.

- Zašto ne pitate Stašu Košarca, tog demagoga i filozofa, zašto ne rješava to pitanje? To je ono čime bi se on trebao baviti. To što kaže da pripada manjini u Parlamentu, mogu reći da je on manjina svakako, u ovoj zemlji i u srpskom narodu - dodao je Mektić.

Na pitanje u vezi sa "slučajem Prilepin" kazao je kako Dodik ne može odlučivati ko može ući u zemlju, a ko ne.

- Postoji Zakon o ulasku i boravku stranaca u BiH i zakon određuje ko može ući u zemlju, a ko ne. Dodik je "mali miš", koji je hrabar samo kada treba govoriti, da ne kažem brbljati. Trebao je dokazati svoju hrabrost kada je to trebalo, a ne da se tada bavi švercom cigara, nafte i drugog - istakao je Mektić.