Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac upozorio je da je globalni problem, prouzrokovan širenjem koronavirusa, eskalirao u regionu te da privreda BiH već trpi određene posljedice pandemije ovog virusa.

Košarac je podsjetio da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prijevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru. Budući da je Italija drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, Košarac je istakao da odluka vlasti u Hrvatskoj znatno ugrožava poslovanje domaće privrede i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

- Informisani smo da od 10. marta Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sva lica, koja u ovu zemlju stižu iz "crvenih zona", podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prelazima, te da će za ona lica, za koja se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strane državljane - naglasio je Košarac.

Ministar je napomenuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u stalnom kontaktu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te privrednih komora iz RS-a i FBiH, ali i sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj, kako bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

- U svakondevnom smo kontaktu sa nadležnim institucijama u BiH, te sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj. Institucionalna saradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti kako bismo preduzeli sve potrebne korake i sa vlastima u Hrvatskoj definisali načine i uslove pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prijevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen - naglasio je Košarac.

Najavio je da će u ponedjeljak, 16. marta, organizovati zajednički sastanak sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te privrednih komora RS-a i FBiH, kako bi se razgovaralo o posljedicama pandemije koronavirusa na ekonomiju BiH i koracima koji će značiti zaštitu domaće privrede. Košarac je istakao i da će insistirati na sastanku i kontaktima sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema, saopćilo je Ministarstvo.