Košarac i Nelson su razgovarali o nastavku implementacije USAID-ovih projekata u oblasti poljoprivrede u oba bh. entiteta, te o podršci koju će 2021. godine ova američka agencija pružiti razvoju turističkog sektora u BiH, sa akcentom na saniranje negativnih efekata pandemije koronavirusa. Istaknuto je da će projekat podrške turizmu biti predstavljen u decembru ove godine.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno u što kraćem roku usvojiti zakone iz Trećeg energetskog paketa, što predstavlja obavezu BiH iz Sporazuma o pristupanju Energetskoj zajednici.

Sagovornici su razmotrili i pitanje pristupanja BiH regionalnoj inicijativi "Mali Šengen'". U tom kontekstu, ministar Košarac je izrazio pozitivan stav spram mogućnosti da BiH postane dio regionalnog koncepta, koji podrazumijeva punu slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala sa zemljama regiona.

Košarac je sa britanskim ambasadorom Fieldom razgovarao o predstojećem samitu o klimatskim promjenama, koji će biti održan 12. decembra u Londonu. Tom prilikom, ministar je naglasio važnost ove teme iz aspekta zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.