Specijalci policije Kosova (ROSU) zauzeli su vještačko jezero i hidrocentralu Gazivode, a akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca, prenose mediji u Srbiji

Specijalci kosovske policije ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, području na sjeveru Kosova gdje je srpsko stanovništvo većinsko, rekli su za RTS predstavnici lokalnih vlasti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je povodom tog događaja stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, saznaje B92, a infomaciju je prenijela i Radio-televizija Srbije pozivajući se na kabinet predsednika Srbije. Naredba je, kako se navodi, prenijeta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi "napad albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova".

Kako je javio dopisnik RTS-a, nekoliko desetina naoružanih specijalaca upalo je u Gazivode,  a, navodno, upad su izvršili i sa kopna i sa jezera.

Prištinski portal Gazeta ekspres piše da je u akciji učestvovalo 60 pripadnika kosovskih specijalnih snaga.  Za sada nema ifnormacija kada je akcija tačno izvedena.

Oko jezera Gazivode sada je napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.

I ministar policije Srbije Nebojša Stefanović naložio je  da se sve specijalne i posebne jedinice policije stave u stanje najviše pripravnosti. HE