Nedjelja, 29.03.2020.

Pali i policajci

Kriminalna grupa Amira Vrtagića: U Živinicama zaplijenjeni skupocjeni automobili, novac i oružje

Privođenje uhapšenih u MUP TK
FOTO: MUP TK

Nakon višemjesečnih planskih istražnih mjera i radnji, jučer su pripadnici Uprave policije MUP-a TK postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretrese na više lokacija na području Živinica.

Nakon višemjesečnih planskih istražnih mjera i radnji, jučer su pripadnici Uprave policije MUP-a TK postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretrese na više lokacija na području Živinica.

Prilikom pretresa, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina novca, veći broj mobilnih telefona, fiskalne kase, nalazi za plaćanje, automatska puška, lovačka puška, tri pištolja, veća količina municije i četiri putnička motorna vozila, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a TK.

Uhapšeno je 11 osoba V. A. (48), F. B. (50), B. Dž. (55), V. E. (44), Š. R. (64), V. K. (29), Š. D. (44), M. F. (67), S. B. (58), D. F. (52) i Dž. A. (46), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo udruživanja radi vršenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelima lihvarstvo, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, neovlašteno bavljenje određenim zanimanjima, davanje dara i drugih oblika koristi i neovlašteno držanje oružja i municije.

Kako smo ranije objavili, na čelu ove kriminalne grupe zaposlenik JP "Horizontala" Amir Vrtagić zvani Kobra. On je u "Horizontali" bio zadužen za naplatu zakupa na pijaci, a dio tog novca zadržavao je za sebe. On i njegovi pomagači bavili su se kamatarenjem te su na taj način sebi priskbili veće iznose novca.

Pored toga Vrtagić i pomagači su nelegalno naplaćivali parkin na njegovoj parceli, ali i dijelom na zemljištu u državnom vlasništvu. Novac koji je nelegalno stekao, Vrtagić je ulagao u automobile i kupovinu nekretnine.

U ovoj akciji MUP-a privedena su i dva policajca, pripadnika PU Živinice, koji se sumnjče da su od Vrtagića primili dar.

Svi uhapšeni su privedeni u službene prostorije MUP-a TK radi kriminalističke obrade, a danas će, uz izvještaj biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na daljnje postupanje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh