open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Krišto: Kada je u pitanju Izborni zakon BiH nema krupnih i sitnih političkih pitanja
lanica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) je nakon sastanka s direktorom OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matteom Meccacijem izjavila novinarima da je razgovarano o stvarima koje se tiču izmjena izbornog zakonodavstva BiH.
15.02.2022. u 16:02
get url
text

Po njenim riječima, oni pokušavaju kroz različite formate raditi s Interresornom radnom grupom, dostavljati svoje prijedloge, sugestije.

- Mi smo to prešli već na različite načine. Prešli smo u toku i neumskih razgovora. Danas smo čuli od direktora da pokušava s nama raditi na način da, ako se ne postignu stvari, može li nešto što je prihvatljivo u okviru političkih stavova, da se prihvati. Mi smo jasno rekli i iznijeli stavove HDZ-a, odnosno nas koji smo u pregovaračkom procesu uime Hrvatskog narodnog sabora - navela je Krišto.

Kad je u pitanju Izborni zakon BiH, a i mandat Interresorne radne grupe, istaknula je da nema teških i lakih pitanja, nema krupnih i sitnih političkih pitanja.

- Imamo mandat raditi na promjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim promjenama Ustava BiH u cilju implementacije, prije svega Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na administrativno-političkim nivoima u Predsjedništvu i domovima naroda.

Imamo provesti presude Evropskog suda za ljudska prava kako bi otklonili diskriminaciju prema onima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konsitutivnih naroda i trebamo raditi na svemu onome što su prijedlozi i preporuke koji su nam dostavljene od raznih odjela, nevladinih organizacija i političkih stranaka. Sve to što utječe na demokratičnost, na transparentnost i to nazivamo jednim imenom integritet izbornog procesa  - navela je Krišto.     

Dodala je i da je Centralna izborna komisija izabrana protivno odredbama Izbornog zakona. Prema njenim riječima, razgovarano je i o finansiranju izbora. Krišto kaže da pojedini politički predstavnici, i u okviru Interresorne radne grupe, često puta kažu "ima HDZ ministra finansija".

- Podsjećam, ne donosi ministar finansija budžet. Ministar finansija, odnosno Ministarstvo finansija je tehnički obrađivač. Dostavlja budžet Predsjedništvu BiH, koje je predlagač tog budžeta prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Stoga, ako želimo bilo šta uraditi kad je u pitanju ova izborna reforma, treba se dogovoriti o svim stvarima o kojima se priča. Sve su one poznate, jasni su stavovi - napominje Krišto.

Navodi da se rješenja mogu naći "samo na tragu navedenih odluka, a u skadu sa Ustavom BiH, kako je on definirao ovu državu, da je ona država tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive".

- Kada to uradimo na takava način, posebno u kontekstu aktuelnog političkog trenutka u kojem se nalazimo, mislim da jednostavno možemo doći i do rješenja koja nas opterećuju, a koja se tiču izmjena Izbornog zakona i ograničenih promjena Ustava BiH - smatra Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.