open-navfaktor-logo
search
Susreti
Krišto se sastala sa papom Franjom i pozvala ga u posjetu BiH, u Vatikanu govorila i o Izbornom zakonu BiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto danas boravi u zvaničnoj posjeti Vatikanu. Posjetu je započela općom audijencijom kod pape Franje, saopćilo je Vijeće ministara BiH.
03.04.2023. u 14:13
get url
text

Predsjedavajuća Krišto je posebno izrazila veliku čast što je papa primio njenu delegaciju u Velikoj sedmici, kada papa Franjo vodi katoličke obrede uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Također je izrazila neizmjernu čast na prilici za audijenciju te je papi Franji čestitala desetu godišnjicu pontifikata, navodi se u saopćenju.

Krišto je istaknula da papa Franjo svojim riječima, poticajima i gestama potiče i hrabri duh zajedništva i bratske ljubavi koji je od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH.

Prisjetila se papine posjete Bosni i Hercegovini 2015, kad je papa Franjo istaknuo da su važni tolerancija, dijalog i saradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općeg dobra. Upravo u toj atmosferi predsjedavajuća Krišto je izrazila uvjerenje da će se i u periodu koje slijedi nastaviti angažman Vatikana u korist pomirbe, dijaloga i međusobnog povjerenja u regiji, kao i podrške evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i saradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti. Te su vrijednosti zajedničke za sve ljude.

Krišto je kazala da je novi saziv Vijeća ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom kako bi u periodu koji slijedi načinili značajne pomake kada je u pitanju nastavak reformskog procesa, kao što je ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, na putu priključenja Evropskoj uniji.

Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj, istaknula je Krišto, koja je dodala da ostaje nedvojbeno opredijeljena za daljnje unapređenje političkog dijaloga, vođenje dobrosusjedskih odnosa, a sve u cilju mirnog suživota, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u korist svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Ona je također navela da je podrška Vatikana evropskom putu BiH od ključne važnosti. Krišto je informirala papu o naporima, ponuđenim rješenjima i spremnosti na konstruktivan dijalog i kompromis, uz potpuno uvažavanje multinacionalnog karaktera Bosne i Hercegovine, kako bi se, među ostalim, iznašla rješenja i provela ograničena ustavna reforma i izmjena Izbornog zakona BiH.

Krišto je papi Franji darovala skulpturu "Majka" akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova. Ona simbolizira izdržljivost u patnji, požrtvovanost za svoju djecu, postojanost i nadu. Krišto je pozvala papu u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira, saopćeno je iz VMBiH.

FOTO: VMBiH

Krišto je tokom posjete Vatikanu razgovarala je o aktuelnim političkim, ekonomskim i reformskim pitanjima s državnim sekretarom u Vatikanu kardinalom Pietrom Parolinom.

Informirala ga je o aktuelnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na politički i demografski položaj Hrvata katolika. Kazala je da je osnovni preduvjet za stabilnu i sigurnu budućnost Bosne i Hercegovine i regije jednakopravan politički položaj svih konstitutivnih naroda, ali i uklanjanje svih oblika diskriminacija u političkom sistemu, zbog čega su nužne sveobuhvatne reforme, posebno ograničena reforma Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Krišto i Parolin osvrnuli su se na stanje demokršćanskih vrijednosti, položaj Katoličke Crkve i svih kršćana u BiH.

Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH dosljedno u namjeri da Bosna i Hercegovina postane sastavni dio evropskih društvenih, političkih i ekonomskih struktura. Članstvo u EU je najvažniji cilj i strateški prioritet, zbog čega je podrška Vatikana od izuzetne važnosti, saopćeno je iz VMBiH.

Razgovarali su i o provedbi Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Vatikana, s osvrtom na povrat imovine vjerskim zajednicama i rješavanje pitanja penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika na području cijele BiH. Krišto je rekla da "provedba Temeljnog ugovora ostaje naša trajna obaveza" te da u tom smislu daje punu podršku Vrhbosanskoj biskupiji i Biskupskoj konferenciji BiH u provedbi Temeljnog ugovora.

Krišto je zahvalila Parolinu i Vatikanu na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.