open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Krizni štab HNK: Preminuli muškarac iz Čapljine (86) bio teško bolestan, od jučer dva nova slučaja
Muškarac iz Čapljine koji je sinoć preminuo od koronavirusa u SKB Mostar odranije je imao više teških oboljenja, rečeno je  na press konferenciji Kriznog štaba HNK koja je u toku. 
06.04.2020. u 13:10
get url
text

Riječ je o muškarcu, jedinom potvrđenom slučaju u Čapljini, koji je bio nepokretan i imao je odranije težih respiratornih problema. 

Pretpostavlja se da ga je zarazio neko od rodbine, jer je imao rodbinskih posjeta i iz inostranstva, te se sad ispituju svi ti kontakti.

U HNK je dosad zabilježno ukupno 103 slučaja pozitivnih osoba na koronavirus, od čega su dvije u posljednja 24 sata, oba slučaja u Čitluku.

- Uspostavili smo dobru mrežu epidemiologa i trenutno imamo jednog epidemiologa u SKB Mostar koji to nadzire, također u domovima zdravlja, te u Konjicu koji koordinira sve aktivnosti. Sad imamo epidemiologa i u Čitluku gdje nam i jeste najveći problem, odnosno žarište - rekao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Avdić je na novinarsko pitanje o velikom broju umrlih u SKB Mostar kazao da ljekari rade sve po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i daju sve od sebe kako bi na najbolji način odgovorili problemu.

- Ovaj virus je specifičan. Ako ste se pridržavali, držali svih mjera i došli u kontakt s malom količinom, prognoze su bolje. Ono najnovije što čujemo i što po meni ima logike je da ako ste bili u kontaktu s osobom koja je izuzetno infektivna, u tom slučaju ćete primiti veliku količinu virusa. U tom slučaju organizan odgovori izuzetno jako, i u tom slučaju se upada u jak respiratorni distres i tu ni respirator ne pomaže - pojasnio je Avdić.

Dr. Avdić je ponovno naglasio važnost izolacije i poštivanja mjere koje su uvedene i koje po svim pokazateljima daju rezultate.

Rekao je da zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva insistira na još strožijim mjerama, a posebno zabrana kretanja među općinama.

Na press konferenciji je rečeno i da je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo pronađen epidemiolog koji je dodijeljen Čitluku, zbog izuzetno komplikovane situacije na području te općine. Radi se o dr. Andrei Jurić, koja je kazala da je na području Čitluka 38 testiranih.

- Od toga su dva pozitivna slučaja. Jedan se veže za privredni objekat, a jedno je lokalna transmisija gdje imamo pet izoliranih slučajeva koje danas testiramo. Vezano za privredni objekat, tu imamo 26 uposlenika i zajedno s članovima porodica je 84 osoba koje su pod nadzorom. Imamo linearan trend oboljevanja koji se smanjio, i mogu reći da smo uspjeli svim ovim epidemiološkim mjerama držati to pod kontrolom. No danas primjećujem novi trend, povećan broj automobila, i prometa, i kad bude povećan broj slučajeva za 15 dana to će biti upravo rezultat ovih "pojačanih aktivnosti" građana na terenu - rekla je dr. Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.