open-navfaktor-logo
search
Zaraženo 40 uposlenika
Krizni štab TK: Obustava izvođenja praktične nastave i hladnog programa operacija u UKC-u Tuzla
Zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona Krizni štab Ministarstva zdravstva TK ponovo je jutros zasjedao i donio odluku o obustavi izvođenja praktične nastave za učenike i studente u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, izuzimajući studente koji su na stažiranju.
11.03.2021. u 13:32
get url
text

Također je donesena odluka da se privremeno obustavi hladni i elektivni prijemi u UKC-a Tuzla, odnosno operativni zahvati takve vrste.

- Prije deset dana imali smo četiri zaražena uposlenika, a trenutno ih imamo oko 40. To je ogromno povećanje. Zbog koronavirusa jutros nam je preminuo jedan uvaženi kolega. Primijetili smo da se broj hospitaliziranih povećava i da nam bi došlo do sloma zdravstvenog sistema, predložio sam da se održi hitna sjednica Kriznog štaba TK i da se donesu mjere. Ove mjere su ranije primjenjivane i davale su rezultate. Znam da će biti negativnih reakcija, ali moramo očuvati sistem - kazao je u svom obraćanju na vanrednoj konferenciji za medije prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Prije tri dana Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je ukinio mjeru o restrikciji rada ugostiteljskih objekata, ali je izdao niz dodatnih mjera i preporuka. Obećan je veći angažman inspekcijskih organa i službenika Policijske uprava MUP-a TK.

- Moramo potencirati provođenje higijensko epidemioloških mjera. Pozivam stanovništvo da bude disciplinirano u poštivanju mjera koje su na snazi, a kako ne bi dospjeli u još teže stanje, a samim tim i uvođenje dodatnih restriktivnih mjera - ističe Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Prema posljednjim podacima, ​​​​​​​u TK su u protekla 24 sata ubilježena dva smrtna slučaja i to muškarca rođenog 1962. godine i žene rođene 1951. godine, oboje iz Tuzle. Broj osoba pod zdravstvenim nadzorom je 807, a u kućnoj izolaciji 620. U protekla 24 sata testirana je 371 osoba, a novih pozitivnih je 70 ili 18,8 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.