open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Kulovac: Činjenica da napuštaju BiH mnogo govori o položaju medicinskih sestara
Ističe da ima i pozitivnih primjera koji "prepoznaju medicinsku sestru koja je napredovala u struci i svakako su to i vrednovali"
10.05.2019. u 15:50
get url
text

Mjerenjem nivoa šećera u krvi, krvnog tlaka i savjetima za građane zdravstveni profesionalci obilježili su danas u Sarajevu Međunarodni dan sestrinstva, a osvrnuli su se i na njihov rad i ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH Nihada Kulovac izjavila je novinarima da su za medicinsku sestru i tehničara potrebni požrtvovanost, humanost, ljubaznost, strpljenje i razumijevanje. Ipak, kako je kazala, činjenica da mnogo medicinskih sestara i tehničara napušta BiH govori o njihovom položaju.

- Nije samo finansijska situacija razlog odlaska medicinskih sestara. Veći problem je nevrednovanje sestrinstva kao profesije jer, bez obzira na to o kojem se nivou i profilu obrazovanja radilo, u pitanju je medicinska sestra. Ne štitimo postojeći kadar, tako da je na većini klinika na tridesetak kreveta jedna medicinska sestra u noćnoj smjeni - naglasila je.

Podsjeća da npr. na primarnom nivou zdravstvene zaštite ljekar može imati oko 26 pacijenata dnevno. Naravno, u tom timu je i medicinska sestra.

- Međutim, ljekar na primarnom nivou ima dnevno 40-50 i više pacijenata. Situacija nije drugačija niti na drugim nivoima zdravstvene zaštite - naglasila je.   

Ističe da ima i pozitivnih primjera koji "prepoznaju medicinsku sestru koja je napredovala u struci i svakako su to i vrednovali".

Članica Projekta jačanja sestrinstva u BiH Ana Sredić podsjeća da u zdravstvenom soistemu BiH ima oko 20.000 medicinskih sestara i tehničara. Međutim, da bi se u potpunosti iskoristio njihov potencijal i unaprijedio položaj neophodno je ulagati u tu profesiju i rješavati probleme i izazova s kojima se suočavaju.

- Projekt poduzima niz aktivnosti da bi ojačao strukovna udruženja, standardizirao usluge, unaprijedio formalno i neformalni obrazovanje te u konačnici osigurao sigurnije i kjvalitetnije zdravstvene usluge, ponajviše za najranjivije kategorije stanovništva - ističe ona. 

Kaže da medicinske sestre iz BiH odlaze jer su u drugim državama za njih povoljniji uvjeti za život i rad. Vjeruje da je potrebno raditi na poboljšanju uvjeta za njihov rad ovdje "da im damo razloga da ostanu."  

Na Trgu Djece Sarajeva danas je, u povodu Međunarodnog dana sestrnstva, upriličena i vježbu iz osnova održavanja života, da bi svaki pojedinac mogao prepoznati životno ugroženog pacijenta i spasiti mu život.       

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva (12. maj) na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.