open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje diskriminacije
Kvesić: Zavod PIO je riješio do sada sve pristigle kompletne zahtjeve za srazmjerne penzije
Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je riješio do sada pristigle kompletne zahtjeve koji se odnose na ispravljanje diskriminacije prema nosiocima srazmjernih penzija čiji jedan dio staža zarađen u Federaciji a drugi u Republici Srpskoj. 
03.09.2022. u 13:50
get url
text
penzioneri

Ove penzije su ranije iznosile od 90 do 250 KM, a sada su u nivou minimalne penzije koja je u ovom trenutku 424 KM.

Ostaje problem srazmjernih penzija iz Srbije, Hrvatske 

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Husein Rošić (SDA) među prvima je ukazao na diskriminaciju prema nosiocima srazmjernih penzija kojih je samo u Unsko-sanskom kantonu više od 1.000.

VEZANI TEKST - Šta je sa isplatom razlike za nosioce srazmjernih penzija u FBiH?

- Drago mi je da je taj dugogodišnji problem konačno riješen. Mi ćemo vjerovatno ići sa inicijativom da se u budućem sazivu Parlamenta Federacije ide sa izmjenama zakona u smislu da i ostali ljudi, koji iz drugih država imaju srazmjernu penziju, da se izjednače sa svim penzionerima u FBiH.

Meni se ovih dana javljalo dosta penzionera koji imaju slične probleme, dio staža zarađenog u Srbiji, Hrvatskoj, imaju tri-četiri godine rada tamo, a najveći dio su stekli u Bosni i Hercegovini. Oni nisu sada u ovom dijelu riješeni - kazao nam je Rošić.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, za Faktor je potvrdio da su zahtjeve za srazmjerne penzije koji su bili kompletni riješili i da će 5. septembra mnogi po novom izračunu dobiti penzije.

Razlika u novcu od trenutka predaje zahtjeva 

- Riješili smo sve kompletne zahtjeve u vezi sa srazmjernim penzijama nas i RS-a, te će biti isplaćeni 5. septembra. Dobit će razlike od trenutka podnošenja zahtjeva. Oni koji još nisu predali zahtjeve, trebaju to učiniti, a uvjet za ostvarivanje prava je da žive na području Bosne i Hercegovine i da imaju isključivo našu i iz RS-a srazmjernu penziju - rekao nam je Kvesić.

Srazmjerna penzija je kada osiguranik nema dovoljno staža u Federaciji da bi ostvario uvjet za penziju, nego mu je za ispunjenje uvjeta za penziju neophodan staž ostvaren kod drugih nosioca osiguranja. U ovom slučaju je to staž ostvaren u Republici Srpskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.