open-navfaktor-logo
search
Paraobavještajne igre
Laži BIA-e raskrinkane: Policajci oslobođeni, major OSBiH lažno optužen za "atentat na Vučića" dobija presude
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Milana Dumanovića i Mladena Trbovića u slučaju "Potočari". Policajci iz Srbije bili su optuženi za odavanje službene tajne, nakon što su javno progovorili o tajnom snimanju obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.
06.12.2022. u 19:10
get url
text

VEZANI TEKST - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio policajce koji su otkrili aferu "Potočari"

Bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije Srbije Milan Dumanović, koji je tajno boravio u Potočarima na dan insceniranog napada, 11. jula 2015. godine na tada premijera, a danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je šokantne informacije o tom događaju. On je upravo zbog akcije "Potočari" dobio otkaz 2015. godine.

Dumanović je otkrio javnosti da je Srbija ubacila u Potočare 11. jula prije sedam godina, više od 150 navijača iz Beograda i članova udruženja pod nazivom Srpske Sparte iz Pančeva, koji su imali službene policijske legitimacije. Rekao je da je napad u Potočarima bio, ali da nije bilo atentata. 

- Protiv mene i Trbovića se četiri godine vodi krivični postupak za navodno odavanje službene tajne u akciji "Potočari", i to prilikom intervjua za "Al Jazeeru". Rekli smo istinu o tome kako smo poslani u Potočare, da smo nelegalno poslani tamo od Dijane Hrkalović, koju su svi osudili, ne 2015. ili 2016. godine, kada smo mi na sve to ukazivali, već 2020. godine, kada je njena upotrebna vrijednost kod njenog šefa nestala - rekao je Dumanović, a onda detaljno opisao šta se dešavalo u Potočarima...

- Ja sam bio blizu Vučića, napad jeste postojao, tako da su pojedinci koji su bili na groblju bacali grumenje zemlje koje se raspadalo u zraku, bačena je i jedna patika. Godine 2015. grupa Belivuka nije postojala jer ju je vodio Aleksandar Stanković. Ne znam da li su bili zaduženi da insceniraju, ali znam da je ta grupa Belivuka sve vrijeme bila u kontaktu sa Dijanom Hrkalović - rekao je Dumanović, dodajući da ne zna zašto su navijači poslani.

Zašto su poslani, pitanje je na koje odgovor zasigurno zna tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Samo dan prije održavanja komemoracije i kolektivne dženaze u Potočarima, upravo je Stefanović izašao u javnost sa pričom da je u "Srebrenicu stigao veći broj ekstremista". Kazao je da je Vučiću predočeno da je sigurnosna situacija u Srebrenici složena i da je na njemu da donese odluku.

Tokom istrage o napadu na Vučića pronađen je mobilni telefon agenta BIA-e. U tom mobitelu pronađen je, vrlo je moguće, vrijedan trag u istrazi napada na Vučića.

Telefon je pronašao jedan od učesnika dženaze, a dok je pokušavao otkriti detalje o vlasniku izgubljenog mobitela, stigao je SMS sljedećeg sadržaja:

- Jeste li stigli u Skelane?

Ova poruka je problematična jer Vučić nije trebalo prema Srbiji da putuje preko tog graničnog prijelaza. Skelani su bili alternativni pravac, samo u slučaju incidenta. Vidjevši sadržaj pronalazač se prestrašio i bacio telefon u smeće.

Kako Vučić, tako i njegov mali Šešelj, kojeg je nedavno imenovao za direktora BIA-e Aleksandar Vulin, po potrebi u proteklih sedam godina potezali su priču o "atentatu u Potočarima". Tako je prije godinu Vulin optužio Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, za izmišljeni napad na Vučića. 

- Vučić je došao kao legitimni predsjednik države Srbije, on je štićena ličnost. Vrlo je zanimljivo da je on bio sam u trenutku napada? Gdje je nestao Bakir? Kada su počeli da vrište "Allahu ekber", ostao je Vučić sam samcijat. Tu je bio Bakir Izetbegović, policija, a onda nikog živog. Predsjednik Vučić je tu pokazao jednu ličnu hrabrost. Pokušali su planski da ga ubiju. Predugo smo čekali, puštali smo organe Bosne i Hercegovine da rade. Prošlo je koliko godina i ništa. Sve kamere ovog svijeta su bile uključene, mogu da se nađu svi ljudi, da se lociraju, ko je, šta je, za koga radi. Srpska policija provodi svoju istragu. Zakasnili smo, ali bolje ikad nego nikad. Doći ćemo do toga i podići ćemo optužnicu protiv ljudi koji su htjeli da ubiju Vučića. Samo njega pokušavaju da ubiju u Srebrenici, problem je Srbija koju vodi uspješno - zaključio je Vučićev pajac.

VEZANI TEKST - Ko je Mehdin Jakubović kojeg lažno optužuju za "atentat na Vučića" u Potočarima

Tužilaštvo BiH vodilo je istragu o slučaju "Potočari", ali ni do danas javnosti nije saopćeno u kojoj je fazi.

Jedan od glavnih osumnjičenih tada je bio Almir Merdić iz Jelaha, a Tužilaštvo BiH je nakon prikupljenih saznanja obustavilo istragu. Merdić je tada rekao da su optužbe na njegov račun koje su trajale godinu uzrokovale brojne probleme njegovoj porodici i njemu. Osim njega osumnjičeni su bili i Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, ali istragom nije dokazano da su učestvovali u napadu na Vučića.

U "dokumentaciji sigurnosnih službi", kako je to u septembru prošle godine objavio portal Banjaluka.net, navedeno je "da je glavni organizator još nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".

Ovu priču brzinom svjetlosti prenijeli su svi mediji u regiji, a posebno je indikativno da je ona bila "živa" nepuna 24 sata. Ovu vijest demantirali su mediji pod kontrolom Vučića, a i sam Jakubović.

Major Jakubović tužio je portal Banjaluka.net i agenciju Srna zbog objave ovih monstruoznih laži, a prije nekoliko dana dobio je i pravosnažne presude. 

- Prošlo je dvije godine od dobro osmišljenog brutalnog, ali posve kukavičkog javnog medijskog ataka i harange na moju ličnost, moj ugled, čast i reputaciju. Mediji koji su prihvatili taj podli osmišljeni čin od nalogodavaca su izgubili sudski spor, a nalogodavci kukavice koje se kriju iza nekog prljavog parasistema su ostali poniženi jer im plan nije uspio i oni ne smiju nos da pomole, a ja podignutog čela ponosno hodim ovom našom lijepom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Šta više, napravili su kontraefekat pa su umjesto da ukaljaju moj obraz, ugled i čast i da me u javnosti diskredituju, oni su time još više podigli moju čast i ugled u društvu, a mene prekalili i još više osokolili da činim plemenita djela zbog kojih su me i pokušali diskreditovati. Svjestan sam da sam na nišanu i meti zlikovaca takvog kova, ali su oni na nišanu i meti Božije pravde, a i sudske pravde ondje gdje je ima, a u mom slučaju je bila. Molim Allaha da omete spletke njihove, da ih uputi da se pokaju i da drugima zlo ne čine, u suprotnom Allah ih sve prokleo zbog nanošenja duševne boli i nepravde meni, mojoj porodici i mojim prijateljima! - poručio je Jakubović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.