open-navfaktor-logo
search
Reagovanje
Lazović: Plenković bi da nas vrati u 19. vijek
Sve stranke koje su bile složne oko izmjena Izbornog zakona bi trebale uputiti poruku Briselu kako u BiH ne želimo apartheid, poručio Miro Lazović putem Facebooka
20.10.2018. u 09:37
get url
text
get url
text

Nakon izbora pritisci na BiH se pojačavaju. Ne biraju se sredstva da se problematizira poraz Dragana Čovića i kompromitira pobjeda Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković uspio je izlobirati da se na dnevni red evropskih institucija obavi rasprava o tome. Brine ga poraz stranačkog kolege, a ne brine ga dvadesetogodišnja postdejtonska izborna diskriminacija hrvatskog naroda u entitetu RS. Na njegovo neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari BiH mora se odgovoriti.

Potez koji je izlobirao u Briselu nije nimalo naivan. Budućnost građana BiH je ugrožena. Hoćemo li definitivno postati taoci etničkih ograda ili slobodni ljudi punih građanskih prava i sloboda. Pobjeda Željka Komšića je upravo pobjeda te građanske koncepcije koja najviše smeta etnonacionalistima. Andrej Plenković bi da nas vrati u 19 vijek. U potpunu dominaciju etničkih kolektiviteta.

Organizovani otpor se mora pojaviti. Nije dovoljna samo reakcija Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je upozorio Plenkovića da ne glumi premijera BiH.

Koncepcija se treba odbraniti, a ne pojedinac Komšić. Bilo bi neophodno da sve stranke (SDP, SDA, SBB, DF, NS ) koje su bile složne oko izmjena Izbornog zakona ovaj put zajedno i organizovano pošalju jasnu i odlučnu poruku Briselu da žele Izborni zakon koji će u potpunosti realizirati briselsko opredjeljenje o ljudskim pravima u odluci "Sejdić i Finci" a ne apartheid i etničko prebrojavanje koje zagovara Čović i Plenković.

Budućnost države je upitna i zajednička borba za demokratsku i građansku državu je neophodna, poručio je Lazović na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.