open-navfaktor-logo
search
Završena istraga
Letjelica koja je pala na Zagreb umjesto kamere imala bombu
Dovršena je istraga o vojnoj letjelici koja je prije više od mjesec dana pala na Zagreb. Imala je bombu ugrađenu umjesto kamere, a stručnjak Josip Milošević tvrdi da je bomba eksplodirala nanijela bi veliku štetu u 50 metarskom krugu.
12.04.2022. u 21:30
get url
text

Vojna letjelica koja je pala na Zagreb bila je dorađivana i naoružana, pokazala je istraga, objavio je Dnevnik Nove TV

VEZANI TEKST - Letjelica u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je naloge za provođenje više vrsta vještačenja. Zagrebački tužilac završni izvještaj još ne želi komentirati, a javnosti će biti pokazani dijelovi koji su pronađeni kao i sve ono što je od bombe ostalo. To bi trebalo otkriti je li bila napunjena s 40 kilograma eksploziva, ali i šta je tačno eksplodiralo. 

- Mogu se utvrditi tragovi eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se što je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50 metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki - istaknuo je stručnjak za avionske nesreće Josip Milošević.

Da nije bilo tragova eksploziva na fragmentima potvrdio je raniji balistički nalaz koji je vještačio nezavisni Centar Ivan Vučetić.

Milošević ističe da stručnjaci svaki zaključak moraju potkrijepiti dokazima.

- Onaj tko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip aviona i vidjeti i tvorničke nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmijenjeno - napominje Milošević.

Još uvije nije poznato ko je lansirao letjelicu, no poznato je kako je preletjela tri NATO države. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

Navodno bi u srijedu iz Županijskog državnog odvjetništva trebali predstaviti detalje istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.