U Općoj bolnici Celje zamijenjen je identitet dva starija pacijenta. Jedan je preživio, drugi je umro, a bolnica je preživjelog proglasila mrtvim i obavijestila njegovu porodicu. Prije nego što je zamjena otkrivena, sahrana je već bila obavljena.

Zamjena je otkrivena kada se preživjeli pacijent vratio u dom za starije osobe, piše N1 Slovenija.

- Znam samo da je jučer u dom došao štićenik za kojeg smo mislili da je mrtav - rekao je direktor Doma za starije osobe Loka pri Zidanom Mostu.

Uprava bolnice ponudila je ostavku koju će vijeće ustanove prihvatiti u ponedjeljak, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Andrej Klasinc.

O zamjeni identiteta policiju je obavijestila i celjska bolnica.

- Prikupljamo obavijesti u smjeru sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog rada - rekli su u celjskoj policijskoj upravi.

Više informacija policija će dati nakon razgovora s rodbinom.

Bolnicu u Celju od aprila vodi direktor Aleksander Svetelšek, dok je od februara Vindišar stručni direktor.

Ostavku je dala i pomoćnica direktora za sestrinstvo Darja Plank.

Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan kaže da je ovakvo nešto u 21. stoljeću nedopustivo.

- Prije svega, kao čovjek, kao ljekar i kao potpredsjednik Vlade, moram se najiskrenije izviniti porodici, također i u ime predsjednika Vlade, za ovo što se dogodilo. U 21. stoljeću, u doba digitalizacije, to je nešto što je nedopustivo. Neko je jučer pokopao oca, a danas saznaje da mu je otac živ, a drugi saznaju da im je otac mrtav - rekao je Bešič Loredan.