open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
"Ljigavci" povučeni sa tržišta BiH zbog štetnosti po zdravlje djece
Ovo je jedna od omiljenih igračaka djece svih uzrasta, ali upozorenje o njenoj štetnosti roditelji bi morali shvatiti ozbiljno te ne dozvoliti svojim mališanima da dolaze u dodir sa njom
10.11.2018. u 17:58
get url
text

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorila je da igračka ljigavac u bačvicu, proizvedena u Kini, nije sigurna za korištenje zbog previsoke količine bora.

Kako se navodi, migracija bora iz gela je previsoka (izmjerena vrijednost iznosi do 823 mg/kg). Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora mogu imati štetan uticaj na zdravlјe djece odnosno na njihov reproduktivni sistem.

Marka igračke koja je kontrolisana je "Dika tojs", a njen uvoznik, ROKS iz Orašja, preduzeo je mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i njegovog uništavanja.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Ovo je jedna od omiljenih igračaka djece svih uzrasta, ali upozorenje o njenoj štetnosti roditelji bi morali shvatiti ozbiljno te ne dozvoliti svojim mališanima da dolaze u dodir sa njom.

S obzirom na to da je princip pravljenja svih ljigavaca sličan, moglo bi se desiti da ni oni drugih proizvođača nisu sigurni za upotrebu. Ova igračka je veoma privlačna djeci, a mnoga od njih i sama su je pravila jer je internet pun video uputstava kako se to može uraditi. Sastojci od kojih se prave su ljepilo, tečni deterdžent za veš i borna kiselina, a sudeći prema saopćenju Agencije za nadzor nad tržištem BiH upravo je taj sastojak štetan ako je njegova koncentracija previsoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.