open-navfaktor-logo
search
Utrka za načelnike
Lokalni izbori u KS: Izbor između SDA i bivših kadrova SDA, SDP ponudio donedavnog SDA-ovca
Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) potpisali su danas sporazum "Sarajevski dogovor 2020", koji se odnosi na predstojeće Lokalne izbore.
07.08.2020. u 14:03
get url
text

Ove će stranke zajednički nastupiti u Kantonu Sarajevo (KS) kada su u pitanju pozicije načelnika, dok će se općinska vijeća ponuditi odvojene liste. Imena zajedničkih kandidata za načelnike općina bit će ozvaničena naredne sedmice, iako su se neka imena već pojavila u javnosti.

VEZANI TEKST - "Sarajevski dogovor 2020": Četvorka uvjerena u apsolutnu pobjedu u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima

Najmanje iznenađenja je bilo kada je u pitanju kandidat za načelnika Općine Stari Grad, a to će biti predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić. U Centru će kandidat biti bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić (NS).

U raspodjeli kandidatura je, barem po brojnosti, najbolje prošao NiP. Nermin Muzur bi trebao biti kandidat za načelnika Ilidže, Dženan Brkanić za načelnika Vogošće, a ta stranke bi trebala ponuditi kandidate i za općine Hadžići, Ilijaš i Novi Grad, gdje bi kandidat mogao biti Elvedin Okerić, ali on nije previše oduševljen tom idejom. Kandidatura u Novom Gradu je još otvoreno pitanje, ponajviše zbog činjenice da je NiP dobio "previše" kandidata, ali i zbog nepostojanja previsokih ambicija "četvorke" u ovoj sarajevskoj općini.

Hasan Tanović je prije nekoliko dana napustio Demokratsku frontu i odmah je potvrđena informacija da će upravo on biti zajednički kandidat "četvorke" u Novom Sarajevu. Tanović je zapravo prijedlog NiP-a. On je, podsjetit ćemo, bio kandidat za načelnika Novog Sarajeva i 2016. godine, kada je osvojio 5.181 glas, 7.208 glasova manje od aktuelnog načelnika Nedžada Koldže.

Nekada su Željko Komšić, Ljubiša Marković i Damir Hadžić istovremeno bili SDP-ovi načelnici sarajevskih općina. Danas ta stranka ima tek jednog kandidata i to u Trnovu, općini u kojoj, tvrde razočarani članovi te stranke, nemaju velike šanse za uspjeh.

VEZANI TEKST - Predsjednik i članovi SDP-ovog odbora u KS podnijeli ostavke: "Gušimo se u odnosima sa koalicionim partnerima"

Kandidat SDP-a u Trnovu bi trebao biti Elvedin Tatarević, koji je na prošlim Lokalnim izborima 2016. godine bio kandidat za Općinsko vijeće ispred Stranke demokratske akcije (SDA).

Činjenica da bi SDP trebao imati samo jednog kandidata za načelnika u KS pokazatelj je uspješnosti politike koju na čelu te stranke vodi Nermin Nikšić, te predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić, te podređenog položaja u odnosu na odmetnutu frakciju SDA koja se danas odaziva na ime NiP.

Lokalni izbori 2020. godine u KS će se u praksi, sudeći prema ponuđenim imenima i strankama koje su ta imena nudile, uglavnom svesti na okršaj kadrova SDA i bivših kadrova te stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.