open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
London razmatra mogućnost globalnog režima sankcija u vezi s ubistvom Khashoggija
Kolumnista Washington Posta ubijen nakon što su "pregovori" o njegovom povratku u kraljevstvo propali 
20.11.2018. u 17:21
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije je saopćilo da sagledavaju mogućnost globalnog režima sankcija u vezi s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

- S našim partnerima iz EU-a istražujemo mogućnost globalnog režima sankcija za takvo brutalno kršenje ljudskih prava - naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se kako je veoma važno utvrditi odgovornost za ubistvo saudijskog novinara.

- Velika Britanija jasno poručuje da je potrebno utvrditi odgovornost za užasno ubistvo novinara Jamala Khashoggija. Postupci koje Britanija i naši saveznici poduzmu zavisit će od dvije stvari: prva je vjerodostojnost konačnog objašnjenja koje ponudi Saudijska Arabija, a potom i naše ubjeđenje da takva užasna epizoda ne može - i neće - biti ponovljena - navodi se u saopćenju.

Na kraju se još dodaje da će zvanični London čekati konačne rezultate istrage kako bi donio konačnu odluku.

- Naravno, sačekat ćemo konačni ishod istrage prije donošenja bilo kakvih odluka - zaključuje se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.