open-navfaktor-logo
search
Novi trend
Lopovi masovno kradu skupe dijelove automobila, objavljen snimak jedne od krađa
Katalitički pretvarači, koji čiste štetne plinove prije nego što izađu iz auspuha, dragocjeniji su kod hibridnih automobila jer često sadrže veću koncentraciju plemenitih metala i uglavnom su manje korodirani
02.12.2019. u 22:35
get url
text
Snimak krađe zabilježen usred dana

Veliku Britaniju je zapljusnuo rastući talas zločina. Na meti inovativnih kradljivaca našli su se novi hibridni automobili, odnosno skupi katalitički pretvarači u njima.

Ono što je "olakšavajuća okolnost" za kradljivce je činjenica da unosne dijelove automobila mogu ukrasti u razmaku od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Katalitički pretvarači, koji čiste štetne plinove prije nego što izađu iz auspuha, dragocjeniji su kod hibridnih automobila jer često sadrže veću koncentraciju plemenitih metala i uglavnom su manje korodirani, jer većinu vremena troše baterije.

Krađa katalitičkih pretvarača raste širom Velike Britanije jer kriminalci zarađuju na rastu globalnih cijena plemenitih metala. Ovi metali - platina, paladij i rodijum - koriste se u pretvaračima za sakupljanje štetnih plinova dok prolaze kroz izduvni sistem vozila. Količine su male, ali je njihova vrijednost veća od zlata i srebra.

Paladijum je naročito porastao ove godine zbog povećane potražnje za pretvaračima proizvođača automobila u Kini i Indiji, koji smanjuju emisiju u borbi protiv ekstremnog zagađenja zraka u njihovim velikim gradovima.

Nakon što su ukradeni, pretvarači se nude trgovcima otpadnim metalima za 200 funti ili više. Zatim se rastavljaju, a vađeni metali prodaju se rafinerijama širom svijeta za recikliranje. Ukradeni pretvarači mogu se prodati i na tržištu korištenih proizvoda.

Lopovi nerijetko djeluju u organiziranim skupinama. Posebna meta su terenci i kombiji zbog činjenice da su izdignuti iznad tla, što nudi jednostavniji pristup ispušnom sistemu.

Pretvarači se mogu jednostavno skinuti alatima za rezanje poput brusilica, što ponekad rezultira ozbiljnom štetom na automobilima. Vozači nerijetko ne budu svjesni činjenice da su pokradeni, sve dok ih policija ne kazni zbog kršenja ograničenja emisije štetnih gasova.

Na jednom je snimku zabilježena krađa ovih sistema usred dana, a kradljivcima je trebalo manje od tri minute.

Samo u Londonu je oko 3.000 konvertera ukradeno u posljednjih šest mjeseci ove godine, dok je u cijeloj 2018. godini ukradeno njih 1.500, a 2017. samo 170.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.