open-navfaktor-logo
search
Uprkos lošim rezultatima
Lovrinović: Ministar Grubeša neće biti smijenjen
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ) pozdravio je donošenje Odluke o uspostavljanju Komisije za saradnju s NATO-om na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.
25.02.2021. u 17:43
get url
text

Lovrinović, koji je i član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, kazao je da se to dugo čekalo, te da je na koncu postignut dogovor, pojašnjavajući da je to operativno radno tijelo Vijeća ministara BiH bez kojeg se teško može raditi saradnja s NATO-om.

Kaže da mu je drago da je do toga došlo, te će sad možda rad i te komisije biti sadržaniji i bolji u uopće saradnja s NATO skupštinom i NATO savezom. Komentirajući inicijativu za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše (HDZ), Lovrinović je kazao da se to neće dogoditi bez obzira što je legitimno pravo onih koji su smjenu predložili.

Privremena istražna komisija Zastupničkog doma PSBiH za utvrđivanja stanja u pravosudnim institucijama BiH inicirala je prijedlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, konkretno o smjeni ministra pravde BiH Josipa Grubeše. U obrazloženju inicijative se navodi da se smjena ministra pravde traži zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje sa Privremenom istražnom komisijom.

Lovrinović je mišljenja da prijedlog Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) o dopunama Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima neće ništa promijeniti u procesu nabavke vakcina, ali je najavio da će izmjene zakonskih rješenja podržati.

- Ako misle kolege da će to omogućiti brže dopremanje, dogovaranje ili nabavku vakcina, nemam ništa protiv. Rješenje je da se ide putem Covax programa. Isuviše smo mala zemlja da bismo na tom globalnom tržištu te vrste roba, direktnom pogodbom sa Pfizerom i Johnson&Johnson dobili vakcine mimo reda - smatra Lovrinović.

Ocijenio je da su Vijeće ministara BiH, resorno ministarstvo i svi koji rade na tome, učinili sve što su mogli sa Covax-om i Evropskom komisijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.