open-navfaktor-logo
search
Praktično nevidljiv
Ludo vrijeme širom Njemačke: Nakon rekordnog snijega, sada im stiže i opasan "crni led"
Sedmica u Njemačkoj započela je ekstremno niskim temperaturama. Ledena kiša, crni led i snijeg prekrili su cijelu zemlju. 
16.02.2021. u 07:51
get url
text

Daljnje širenje leda i snijega očekuje se u sljedećim danima, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od pojave crnog leda, piše Bild. 

- Padavine se pomiču prema istoku. Iako se opasnost od leda smanjila na zapadu, mješavina snijega, leda i ledene kiše se sada kreće prema sredini zemlje. Najvjerovatnije je da će dalje na istoku padati snijeg - objavili su na Twitter profilu meteorolozi iz Njemačke. 

Crni led je praktično nevidljiva pojava. To je tanki, zaleđeni sloj na cestama, a stvara se nakon ledenih kiša ili topljenja snijega. Nastajanju tog sloja pripomažu i automobili.

Tople automobilske gume otapaju snijeg i led na cesti, ali se snijeg opet brzo zaledi no, u vrlo tankome, često prozirnom sloju. 

Pojava crnog leda najčešća je u noćnim i jutarnjim satima kada je na cesti najmanje vozila. Poseban oprez vozači bi trebali primijeniti na mostovima i nadvožnjacima na kojima se zbog vjetra ubrzava zaleđivanje. 

Taj tanki sloj leda pojavljuje se pri temperaturama nižim od nule, ali prema istraživanjima do zaleđivanja može doći i kada je temperatura do četiri stepena iznad nule.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.