open-navfaktor-logo
search
Potpisao sporazum
Mačak osuđen na osam godina zatvora zbog šverca droge i oružja iz BiH u Austriju
Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio je i javno objavio presudu kojom je optuženi Dalibor Mačak (1981) iz Banje Luke proglašen krivim za organizirani kriminal i osuđen na osam godina zatvora.
02.11.2021. u 14:41
get url
text

Kako je sopćio Sud BiH, proglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, neovlaštenom proizvodnjoom i prometom opojni drogama, i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina, saopćeno je iz Suda BiH.

Dalibor Mačak je, između ostalog, proglašen krivim što je u periodu od decembra 2018. do kraja juna 2019. godine, na teritoriji Bosne i Hercegovine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom na teritoriji BiH i Austrije organizirao grupu ljudi.

Pripadnicima grupe potom je u ostvarenim neposrednim ili posrednim kontaktima davao upute o vremenu, mjestu i načinu na koji će veću količinu prethodno nabavljenog eksploziva i opojne droge prikriti i transportovati iz Bosne i Hercegovine preko međudržavnih granica do njemu poznatih kupaca u Austriji.

U okviru istog predmeta pravosuđe Republike Austrije, procesuiralo je optuženike koji se nalaze u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.