open-navfaktor-logo
search
Poruka Izraelu
Macron: Mir se ne može postići kršenjem prava Palestinaca
Pozivam Izrael da odmah odustane od politike ugrožavanja mogućeg mirovnog sporazuma, rekao je Macron u obraćanju na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN-a
26.09.2018. u 08:49
get url
text
Obraćanje na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je pozvao Izrael da odustane od politike koja dovodi u opasnost mogući mirovni sporazum s Palestincima.

- Pozivam Izrael da odmah odustane od politike ugrožavanja mogućeg mirovnog sporazuma. Bilo bi pogrešno da Izrael nastavi takvu politiku - rekao je Macron u obraćanju na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Upozorio je da se ne može postići mir kršenjem prava Palestinaca i donošenjem, kako je kazao, jednostranih odluka.

- Ne postoji održiva alternativa dvodržavnom rješenju prema kojem bi (Palestinci i Izraelci) u miru živjeli jedni pored drugih - rekao je predsjednik Francuske.

Istaknuo je da će Francuska i dalje podržavati institucije koje djeluju u okviru UN-a, dodajući da će povećati finansijsku podršku Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Dotaknuo se i krize u Siriji, napominjući kako je potrebno što prije pronaći političko rješenje za tu ratom pogođenu zemlju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.