Macron je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da grupe zakazuju i organizuju proteste putem velikih društvenih platformi.

Naglasio je da će Vlada preduzeti mjere za uklanjanje "najosjetljivijeg" sadržaja o neredima i pozvao roditelje da se ponašaju odgovorno i spriječe svoju djecu da se pridruže neredima.

- U tom kontekstu, pozivamo sve roditelje da se ponašaju odgovorno. Trenutni kontekst rezultat je organizovanih i opremljenih grupa, ali i velikog broja mladih. Trećina uhapšenih su mladi - rekao je Macron i istakao da je dužnost njihovih roditelja da ih drže kod kuće.

Francuski predsjednik je dodao da društvene mreže igraju važnu ulogu u ovoj situaciji posebno TikTok i Snapchat.

- Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin će poduzeti dodatne mjere u narednim satima - dodao je Macron.

VEZANI TEKST - Totalni haos u Francuskoj: Macron spreman uvesti vanredno stanje?

Francusku od utorka potresaju protesti nakon smrti Nahela M, kojeg je policija ubila u utorak u pariškom predgrađu Nanterre jer se nije zaustavio zbog saobraćajnih prekršaja.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da je policajac koji je ubio tinejdžera optužen za namjerno ubistvo i smješten u istražni zatvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopćilo da je policija tokom protesta uhapsila 875 osoba, uključujući 408 u pariskoj regiji. U sukobima je povrijeđeno 249 policajaca.​