Srijeda, 06.07.2022.
FOTO: Anadolija

Magični prizori: Pun mjesec iznad Istanbula i Ankare

Fotoreporteri Anadolu Agency (AA) zabilježili su prelijepe prizore punog mjeseca u Istanbulu i Ankari.

U Istanbulu fotoreporter AA fotografisao je pun mjesec, lunarnu fazu kada se Mjesec iz perspektive Zemlje čini potpuno osvijetljenim, iznad "Mosta šehida 15. jula". Ovaj most nalazi se na Bosforu i spaja evropski i azijski dio Istanbula, a izgrađen je 1973. godine i prvobitno se zvao "Most na Bosforu". Nakon pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, tadašnji turski premijer Binali Yildirim je 25. jula 2016. godine objavio odluku da se most imenuje u čast šehida koji su stradali tokom sprečavanja pokušaja državnog udara.

U Ankari su fotoreporteri ovjekovječili magične prizore u urbanoj sredini, kao i u prirodi, gdje su i nastale fotografije punog mjeseca sa jatom ptica. Ljudi širom svijeta u srijedu uveče svjedočit će jednom od astronomskih vrhunaca u 2021. godini, kada će doći do "Super cvjetnog krvavog Mjeseca".

Supermjesec u maju naziva se i "cvjetni Mjesec", a takozvani krvavi Mjesec se obično dešava tokom pomračenja kada se Zemlja pozicionira direktno između Mjeseca i Sunca i sakriva Mjesec od sunčevih zraka. Upravo zbog crvenog odsjaja dobio je naziv "krvavi". U ljepotama ovog fenomena uživat će pretežno zapadni dijelovi Sjeverne Amerike, Meksika, zemalja Srednje Amerike, zapad Perua, jug Čilea i Argentine, istok Australije, Novi Zeland te otoci na istoku Pacifičkog okeana.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh