open-navfaktor-logo
search
Premijer Malezije 
Mahathir Mohamad: Danas postoji konsenzus da se muslimani optužuju za terorizam
Na pitanje o stanju i dešavanjima u Palestini, premijer Malezije Mahathir Mohamad istakao je da je vrlo evidentno da se stvarnom stanju oko palestinskog pitanja ne daje dovoljno prostora u medijima i na televiziji
26.07.2019. u 18:43
get url
text

Premijer Malezije Mahathir Mohamad, koji boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je da Malezija i Turska u narednom periodu žele dodatno unaprijediti saradnju u brojnim oblastima, posebno na polju ekonomije, odbrane i tehnologije.

Istakao je kako postoji izgledna mogućnost da se u međusobnoj trgovini između Malezije i Turske koristi zlato.

- Malezija je zemlja sa snažnom trgovinom, a trenutno izvozi robu u oko 200 različitih država. Ako imamo u vidu sankcije koje su uvele neke zemlje i druge prepreke koje utječu na naš ekonomski napredak, u tom smislu vrlo je važno da imamo otvorene trgovinske kanale s ovim državama. Stoga, Tursku vidimo kao zemlju s velikim potencijalom u pogledu robe koju uvozimo iz drugih zemalja. Turska sigurno može biti alternativni izvor u tom smislu. Osim toga, trenutno u našoj trgovinskoj razmjeni koristimo američki dolar, ali moguće je da u trgovinskim transakcijama koristimo naše vlastite valute - rekao je Mohamad.

Na pitanje o stanju i dešavanjima u Palestini, istakao je da je vrlo evidentno da se stvarnom stanju oko palestinskog pitanja ne daje dovoljno prostora u medijima i na televiziji.

- Izgleda kao da u medijima postoji dogovor da se previše ne govori o problemima u Palestini. Kako god, jasno je da se skoro ne spominje pitanje okupacije palestinskog teritorija. Izrael je okupirao veliki dio teritorija u Palestini i time prekršio međunarodno pravo. Ali vrlo često se o tome ne govori. Najvažnije od svega je da se govori o uzrocima terorizma. Danas svakako postoji konsenzus da se muslimani optužuju za terorizam. Ali, prava istina je da su prisilna okupacija i izraelsko kršenje međunarodnog prava doveli do takozvanih terorističkih akata. Ali da bi se oslobodili terorizma, moramo znati zašto se ti ljudi terorišu. U Maleziji planiramo osvojiti srca i umove ljudi, uključujući i teroriste u zemlji. Teror u našoj zemlji je na taj način okončan. Ne možete zaustaviti terorizam ako ne uklonite njegove uzroke - kazao je Mohamad.

Naglasio je da je nezakonito formiranje Izraela glavni uzrok terorizma, dodajući kako je danas ipak postojanje izraelske države realnost.

- Ipak, sada je najvažnije da Izrael dozvoli palestinskom narodu da povrati svoju imovinu ili da postoje dvije različite države te da se spriječi Izrael u gradnji naselja na palestinskom teritoriju - kazao je.

Na pitanje o "Sporazumu stoljeća" između Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Zaljeva, izjavio je da ovaj sporazum žele prikazati kao nešto legitimno iako se, kako je rekao, radi o otvorenom kršenju međunarodnog prava.

- Prije svega, time se ugrožavaju demokratski procesi. Oduzimanje palestinskog teritorija nije bio rezultat nekog referenduma ili izbora. Zemlja je data Izraelu bez razmatranja ljudskih osjećanja i misli ljudi koji žive u Palestini - kazao je Mohamad.

Dodao je da Turska i Malezija mogu doprinijeti rješevanju palestinskog pitanja, napominjući da je vrlo važno da se konstantno govori o tom teškom pitanju.

- Postoji namjera da se problem potpuno eliminiše kao da se ništa nije ni dogodilo. Ali prava istina je da je na sceni velika nepravda prema Palestincima. Turska i Malezija žele da ovo pitanje stalno bude na dnevnom redu - rekao je premijer Malezije.

Istakao je kako je vrlo jasno da su i muslimani Arakana doživjeli genocid ili masakr.

- Malezija je protiv genocida i nepravednog postupanja Mijanmara prema muslimanima Arakana. Moramo riješiti ovaj problem tako što će muslimani Arakana biti priznati kao građani Mijanmara. Muslimanima Arakana treba dati pravo na državljanstvo ili teritorij kako bi formirali svoju državu - kazao je.

Dotakao se i uvjeta u kojima žive Ujguri islamske vjeroispovijesti, u kineskoj pokrajini Xinjiang, naglasivši da je njegova zemlja vlastima u Kini poručila da trebaju prema tim ljudima postupati kao prema svojim građanima.

- Njihova pripadnost drugoj religiji ne bi trebala da utiče na stav Kine prema njima. Naprimjer, Malezija je multireligijska zemlja i sve religije u našoj državi se tretiraju na isti način. Mi se uvijek zalažemo za rješavanje konflikata kroz pregovore, arbitražu ili sudskim putem. Vrlo je teško imati pozitivan izhod kada se pribjegne nasilju, jer nikada se nasiljem ne stiže do cilja - rekao je Mohamad.

Na kraju je istakao kako će njegova zemlja nastaviti saradnju s Turskom u okviru borbe protiv terorističke organizacije FETO.

- Poduzeli smo potrebne mjere za zatvaranje škola povezanih s FETO-om nakon što smo otkrili da je bilo pokušaja da se Malezija koristi kao opoziciona baza protiv turske vlade - kazao je Mohamad za AA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.