open-navfaktor-logo
search
Rasprava zbog MMF-a
Mahmutović: Razumijem Grubešine frustracije, neuspješno se okušava i u ulozi Bevandinog glasnogovornika
Neusvajanje Odluke o povlačenju sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predložio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), rezultiralo je verbalnim sukobima u Vijeću ministara BiH. 
21.04.2020. u 19:52
get url
text

Najglasniji kritičar bio je Bevandin stranački kolega i ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je zamjerio zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževadu Mahmutoviću jer je glasao protiv usvajanja te Odluke, te jer je Odluku ocijenio kao nezakonitu.

- Tvrdnja je to zamjenika ministra koji je na početku svoje političke karijere i kojem je ovo prvi i ozbiljan politički zadatak. Previše si je uzeo za pravo da cijeni zakonitost rada ministra kojem je ovo treći mandat u Vijeću ministara BiH. Nije samo stvar nedostatka iskustva za ocjenu zakonitosti rada dugogodišnjeg i iskusnijeg ministra, nego i nedostatak znanja i autoriteta u ovoj oblasti, ili je on imao iskustva za koja niko ne zna – kazao je Grubeša.

Mahmutović je, s druge strane, u razgovoru za Faktor sa žaljenjem konstatirao kako nije iznenađen istupom ministra Grubeše, koji, kako je kazao, u nedostatku kompetencija za bavljenje vlastitim poslom počinje se baviti i tuđim, pa tako se neuspjelo okušava i u ulozi glasnogovornika ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

- Krajnje zlonamjernim smatram Grubešin pokušaj imputiranja da glasanjem protiv prijedloga nezakonite odluke zapravo cijenim nezakonitim rad uvaženog ministra Bevande. Moj stav temeljen je na mišljenju Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, koji "obavlja poslove davanja pravnog mišljenja o propisima koji se upućuju Vijeću ministara BiH u pogledu usaglašenosti s pravnim sistemom BiH", a u kojem se navodi da je potrebno precizirati zakonski osnov za donošenje Odluke o povlačenju sredstava od MMF-a – kazao je Mahmutović.

Dodao je da lično izuzetno cijeni ministra Bevandu, i kao čovjeka i kao profesionalca sa dugim i relevantnim radnim iskustvom, "upravo onakvim kakvo nedostaje ministru Grubeši".

- Sa druge strane, moja politička karijera nije poput Grubešine počela imenovanjem u Vijeću ministara BiH, a zvanje doktora pravnih nauka, dosadašnje radno iskustvo i stečena znanja mi itekako daju za pravo da cijenim zakonitost odluka u čijem donošenju i sam učestvujem. Istovremeno razumijem frustriranost ministra Grubeše, profesora latinskog jezika, kojeg vlastite reference očigledno ograničavaju odnosno onemogućavaju da djeluje na isti način, a što ovaj put nastoji kompenzirati jezičkim vratolomijama i neutemeljenim optužbama na moj račun – izjavio je Mahmutović.

S obzirom da je u svojoj reakciji Grubeša optužio Mahmutovića za "nezakonuto razrješenje Monike Mijić sa funkcije vršitelja dužnosti zastupnice BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava", Mahmutović ističe da je ministar pravde izostavio navesti činjenicu da imenovanje vršilaca dužnosti agenata Vijeća ministara BiH nije izvršeno jer je upravo Grubeša zahtijevao da se ta tačka povuče sa dnevnog reda prošlosedmične sjednice Vijeća ministara BiH.

- Nejasno je zašto sad ministar Grubeša problematizira imenovanje uvaženih kolegica Sandre Malešić i Belme Skalonjić za vršioce dužnosti agenata Vijeća ministara BiH, navodeći da za to ne ispunjavaju uvjete, kada je za njihovo imenovanje za vršioce dužnosti glasao upravo on, a ne ja, i to u čak četiri navrata u ranijem sazivu Vijeća ministara BiH. Tužan sam što je ministar Grubeša umjesto konstruktivnog razgovora izabrao jeftini pamfletizam kao vid komunikacije. Nadam se da će u budućnosti naći načina da svoja znanja i kapacitete iskaže na kvalitetniji način – zaključio je Mahmutović.

Grubeša je, podsjetit ćemo, ministar pravde BiH već u drugom mandatu, a nešto više od pet godina u toj fotelji je obilježeno ponajviše omogućavanjem osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da prije isteka kazne izađe na slobodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.