To je nesvakidašnja situacija koja je zabilježena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Amini Katerji (27) ovo je drugo dijete.

- Imamo sina od dvije godine i osam mjeseci. Lagani bolovi koje sam lahko podnosila i osjetila su se pojavili dok sam još bila u kući. Zvala sam supruga da dođe sa posla da se spremimo u bolnicu, jer su bolovi postajali malo jači - kazala je Katerji.

Kako je istakla, dok su se spremili i ušli u auto situacija se naglo promijenila i rekla je suprugu da ima osjećaj da neće izdržati do bolnice.

- Pri izlasku iz kuće, čim smo sjeli u auto, suprug je odmah nazvao Hitnu i objasnio situaciju. U međuvremenu smo došli do glavne ulice i mjesta gdje se beba rodila. Na tom mjestu, tramvajskoj stanici, suprug je parkirao auto gdje je porođaj i nastupio, te je nazvao Hitnu da ih obavijesti - pojasnila je Katerji.

Hitna je došla u kratkom periodu.

- Suprug je sve vrijeme bio tu pribran i savjestan da uradi ono što treba u datom trenutku. Kada sam osjetila da beba neće čekati do bolnice, strahu nije bilo mjesta jer se sve odvijalo neočekivano brzo. Radila sam po instinktu i osjećaju. Vjera u Boga je ono što je bilo temelj. Pojedine situacije, kao što je ova, nije moguće zaobići i ostane samo da se čovjek snađe najbolje što može odmah, bez razmišljanja, zbog života. Dijete sam odmah uzela u naručje. Suprug nas je prekrio, a u tom trenutku je Hitna i došla - ispričala je Katerji.

Istakla je da joj je drago što su bili tu baš kada se beba rodila, pupčana vrpca je imala vremena i da otpulsira, a doktor je prerezao, te su preuzeli odgovornost za dalje.

- Nakon toga su prerezali pupčanu vrpcu i odveli nas na pedijatriju i ginekologiju KCUS-a gdje su se pobrinuli za nas. Sve je proteklo u najboljem redu i sutradan smo izašle iz bolnice. Obje smo dobro i svakim danom smo svjesniji i ponosniji onoga što se i kako se desilo. Beba se zove Merjem - dodala je Katerji.

Medicinska ekipa, koja je uspješno zbrinula majku i bebu, u rekordnom vremenu stigla je na mjesto događaja iz punkta Hitne medicinske pomoći Stari Grad.

Kemal Kadrić, specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, podsjetio je da su 4. oktobra, tokom obavljanja redovnih aktivnosti, dobili poziv od dispečera koji je rekao da se u privatnom automobilu iza Katedrale porađa žena.

- Pošto smo već bili u autu, na mjesto događaja smo došli za dvije minute. Zatekli smo mlađu ženu u autu koja se već porodila, a u rukama je držala dijete. I majka i beba (djevojčica) bile su dobro - pojasnio je Kadrić.

Završili su standardnu proceduru nakon poroda. 

- Poroda je bilo i bit će u kućnim uvjetima, ali nisam imao situaciju da se to desi na javnom mjestu, a radim već 14-15 godina, niti sam čuo od starijih kolega. Nije uobičajno da se desi na javnom mjestu - rekao je Kadrić.

Govorio je i o novootvorenom punktu Hitne pomoći u Starom Gradu i njegovom značaju.

- Svaki punkt Hitne pomoći, pa i u Starom Gradu koji je posljednji otvoren, je jako bitan zbog brzine odazivanja na poziv. Svaka općina ima veliki broj stanovnika i jako je bitno da imaju svoj punkt i da ekipa na lice mjesta može doći u roku od pet do deset minuta - pojasnio je Kadrić.