Nura Mustafić je u genocidu u Srebrenici izgubila tri sina i muža, a kazala je da je osjećaj uoči izricanja konačne presude jako težak.

- Cijelom Bosnom bijeli su nišani. Srebrenica je bila zaštićena zona, a vidite opet šta se desilo. Uzeli su najmilije od svakoga, nije samo kod mene, kod svih. Važno je da se zna da je on počinio genocid nad cijelom Bosnom i Hercegovinom. Teško je - kazala je Mustafić.

I Refija Hadžibulić će izricanje presude pratiti u memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

- Ko je pobio ovu djecu? Mi samo tražimo da se pravda zadovolji. Da se osudi za genocid jer je nemoguće tvrditi da nije bio genocid. Samo to. Neka ga osude koliko hoće, naše djece nema nikad više. Njegovi će otići da ga vide, a mi naše vidjeti ne možemo - rekla je Hadžibulić.

Konačna presuda Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom ratnom zločincu, pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će objelodanjena danas. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine, Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građana Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.