Predmet je jedan od samo osam Leonardovih crteža koji su ostali u privatnim rukama, prema navodima aukcijske kuće Christie's, koja organizira prodaju.

Dimenzija od 8 kvadratnih centimetara, crtež je napravljen na blijedo ružičasto-bež papiru pomoću silverpoint-a - tehnike koju je Leonarda naučio Andrea del Verrocchio, a koja uključuje obilježavanje hemijski tretiranog papira srebrnim šipkama ili žicom.

Skica je nekoliko puta mijenjala vlasnika tokom vijeka - zapravo, nju je Christie's svojedobno prodao za samo 2,50 GBP (oko 439 dolara današnjeg novca) 1860. godine. Nazvan "Glava medvjeda", od tada je prikazan u glavnim institucijama, uključujući Nacionalnu galeriju u Londonu, Louvre Abu Dhabi i Državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu, piše CNN.

U saopćenju za medije, Ben Hall iz aukcijske kuće skicu je nazvao "jednim od najvažnijih djela iz renesanse koje je još uvijek u privatnim rukama".

Medvjeđa glava/Foto: Aukcijska kuća Christie's

Među značajnim prethodnim vlasnicima su slikar Sir Thomas Lawrence i kolekcionar umjetnina kapetan Norman Robert Colville.

Crtež, sa potpisom umjetnika, bit će izložen u Hong Kongu kasnije ovog mjeseca. Zatim će se preseliti u London, gdje se očekuje da će na julskoj prodaji dobiti između 8 i 12 miliona funti (11,21 do 16,82 miliona dolara).

Inače, najskuplja Leonardova skica koja se ikad pojavila na aukciji je "Konj i jahač", koja je 2001. prodana za više od 11,2 miliona dolara.

Stijn Alsteens, međunarodni šef odjela starih majstora u Christie's u Parizu, rekao je da imaju sve razloge da vjeruju da će u julu postići novi rekord, za "Medvjeđu glavu".

Prodajna cijena će, međutim, vjerovatno zaostati za trenutnim rekordom na aukciji za crtež Starog majstora. Naime, 2009. godine, Rafaelova "Glava muze" zaradila je u Christie'su u Londonu gotovo 49 miliona dolara.

Iako je Leonardo najpoznatiji po uljnim slikama poput "Mona Lise" i "Posljednje večere", renesansni je majstor bio proslavljen i zbog svojih anatomskih skica, izuzetno preciznih.

Njegov crtež "Vitruvijev čovjek", matematički precizno prikazivanje golog muškarca, često se naziva jednim od njegovih najvećih dostignuća.