Prije nekoliko sedmica u SAD-u djeca su počela pohađati nastavu online. Povratak u klupe kod kuće za mnoge je bio prilično težak.

Janin sin bio je toliko uznemiren i frustriran da je u trenutku kada je uključio računar spustio glavu i počeo plakati.

Jana je znala da nešto mora poduzeti, pa ga je fotografirala i objavila fotografiju na društvenim mrežama u nadi da će tako podignuti svijest javnosti o tome kako neka djeca imaju teškoće jer nisu fizički u školi i u svojoj učionici, prenosi CNN.

- Nakon što sam ga fotografirala on je ustao, došao do mene i zagrlili smo se. Plakala sam zajedno s njim – ispričala je Jane medijima.

Početak nove školske godine za nastavnike i roditelje donio je nastavu online, no pojedine škole ipak su otvorile vrata učenicima. Tek manji dio škola odabrao je mješoviti model.

Pojedine studije, uključujući izvještaj "American Academy of Pediatrics i the Children's Hospital Association" iz prošlog mjeseca dokazale su da se djeca vrlo lako mogu zaraziti koronavirusom te da ga lako šire.

S druge strane, pedijatri ističu kako fizička distanca i učenje na daljinu imaju negativne posljedice prvenstveno za djecu u nižim razredima te za zaposlene porodice od kojih mnogima nije dostupna briga za djecu.

Coombs je za CNN rekla kako vjeruje da djeca, uključujući i njenog sina, pate bez mogućnosti da uče u učionicama.

- Obrazovanje je za tu djecu nužno i puno je više od toga da su jedan plus jedan - dva. Socijalizacija i iskustva iz prve ruke način su na koji najmlađa djeca uče - kazala je Coombs.

Majka četvero djece kaže kako suosjeća i sa drugim porodicama.

- Vođenje domaćinstva, malo dijete u kući, primanje 5000 e-mailova od učitelja i nastavnika, različite aplikacije, različite šifre, različite platforme, neki linkovi ne rade... A vi pokušavate to sve pratiti i trčite od jednog do drugog laptopa - opisala je Jane Coombs.

Ipak je, kaže, zahvalna učiteljima koji su učinili sve da ovo prođe što bezbolnije.