Istraživački tim, predvođen biologom za zaštitu prirode Priscillom Wehi iz Manaaki Whenua Landcare Researcha, pogledao je usmene historije, kao i "sivu literaturu" – što znači istraživanja, izvještaje, tehničke dokumente i drugi materijal koji su objavile organizacije izvan uobičajenih akademskih ili komercijalnih izdavačkih kanala.

- Otkrili smo da se povezanost s Antarktikom i njegovim vodama javlja od najranijih tradicionalnih putovanja, a kasnije kroz sudjelovanje u putovanjima i istraživanjima pod vodstvom Evrope, suvremenim naučnim istraživanjima, ribolovu i još mnogo toga stoljećima - rekao je Wehi 2021. godine.

Istraživači prvo ističu putovanje na jug iz ranog 7. stoljeća polinezijskog poglavice Hui Te Rangiore i njegove posade. Ovo bi ih vjerovatno učinilo prvim ljudima koji su vidjeli vode Antarktika, više od hiljadu godina prije ruske ekspedicije.

- U nekim narativima, Hui Te Rangiora i njegova posada su išli na jug. Čineći to, oni su vjerovatno bili prvi ljudi koji su ugledali vode Antarktika, a možda i kontinent. Putovanje i povratak Hui Te Rangiore dio su historije naroda Ngati Rarua, a ove priče se pojavljuju u brojnim rezbarijama - napisao je tim u svom radu.

Ovo otkriće možda i nije veliko iznenađenje za Maore koji ove priče pričaju generacijama, ali kako istraživači objašnjavaju, akademska literatura još ima dug put da nadoknadi ovo bogatstvo znanja.

- Narativi nedovoljno zastupljenih grupa i njihova povezanost s Antarktikom i dalje su slabo dokumentovani i priznati u istraživačkoj literaturi. Ovaj papir počinje da popunjava ovu prazninu - napisao je tim.