Slovenija

Marjan Šarec novi premijer

Objavljeno: 13.09.2018. u 20:45

Šarec je prije glasanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu

Marijan Šarec

Slovenski parlament u četvrtak je na vanrednoj sjednici sa 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer u historiji samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja pet stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no podrškuu parlamentu temeljem posebnog protokola o saradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se večeras suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Šarec je prije glasanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu, te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora.

Bivši premijer Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, kazao je u raspravi pred zastupnicima i novom vladom da je legitimnost Šarecove vlade dvojbena, dok su zastupnici njegove stranke kazali da novu vladu sastavlja "neuštimani sekstet" u kojemu će svoje stavove nametati ekstremno lijeva stranka Ljevica (L) iako ona formalno nije dio koalicije i u vladi nema ministara.

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kad će doći i do promjena u ministarstvu vanjskih poslova koje od Karla Erjavca preuzima Cerar.

 

Izvor:   Fena

Vezani članci

Iz kategorije