open-navfaktor-logo
search
Još bez ministrice
Marjanović o problemima u Ministarstvu visokog obrazovanja KS, gdje su napravljene greške
Sedmog septembra Skupština Kantona Sarajevo dužnosti je razriješila ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Meliku Husić-Mehmedović nakon što je ona osmog jula 2021. godine podnijela ostavku.
23.09.2021. u 08:01
get url
text

Kako je ranije za Faktor kazao predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, procedure nalažu i omogućavaju da, ukoliko mjesto člana Vlade ostane upražnjeno, taj član bude imenovan u roku od 30 dana.

- Danom razrješenja Vlada ima pravo da imenuje vršioca dužnosti koji će mijenjati ministricu, i zatim 30 dana roka da se imenuje novi ministar nakon ovog privremenog imenovanja - kazao je ranije Okerić.

VEZANI TEKST - Zastupnici sutra razrješavaju ministricu Husić-Mehmedović, "Trojka" joj još nije našla zamjenu

Kako nezvanično neki izvori za Faktor kažu, traži se žena koja bi odmah bila spremna doći na poziciju ministrice ovog nedavno osnovanog ministarstva, ali da još nemaju kandidatkinju za tu poziciju.

- Teško je godinu prije kraja mandata da neko prihvati i preuzme odgovornost za tako važna pitanja gdje ima jako veliki broj problema i neslaganja. Nadamo se da ćemo u narednim danima imati više informacija i možda i ime – kazali su za Faktor nezvanično neki od članova koji čine većinu u Skupštini KS.

Također, spominjalo se da bi SDP kao član "Trojke" trebao dati prijedlog za ministricu, ali da nemaju još prijedlog sa kojim bi trebali doći pred svoje koalicione partnere.

S obzirom na to da još nema adekvatnog kandidata, odnosno kandidatkinje za ovu poziciju, spominje se kako bi aktuelna ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović preuzela i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS do kraja mandata ove vlade ili dok se ne nađe kandidat voljan sjesti na "vruću stolicu".

Pitali smo zastupnika Damira Marjanovića, koji je raniju ministricu visokog obrazovanja Meliku Husić-Mehmedović predložio na ovu poziciju kao jedna od ruku većine u Skupštini KS, 18. ruka, koja je i presudna da bi većina opstala, da li učestvuje u pregovorima većine u vezi s imenovanjem nove ministrice i da li će Hota-Muminović zauzeti i tu poziciju.

- Ne učestvujem u zvaničnim konsultacijama na tu temu. A mislim da opcija da Hota-Muminović bude ministrica i visokog obrazovanja nije u opticaju. Nije logična i prihvatam je samo kao neprovjerenu spekulaciju – kazao je Marjanović.

S obzirom na brojne probleme koji su pratili i Vladu prilikom formiranja dva ministarstva obrazovanja, kao i samog Ministarstva visokog obrazovanja prilikom donošenja zakona, a zatim i ostavke ministrice, pitali smo Marjanovića gdje su napravljene greške zbog kojih sada nemamo ministricu, a kako stvari stoje, nećemo je ni imati u skorije vrijeme.

- Razdvajanje ministarstva je bio logičan potez i donio je dosta toga pozitivnog. Profesorica Husić-Mehmedović je u jako kratkom roku već riješila niz problema koji su mučili sektor visokog obrazovanja i nauke godinama. Štaviše, u izuzetno kratkom roku je sastavila respektabilni tim eksperata koji su pro bono radili i pripremili odličan nacrt zakona. Radi se o odličnom reformskom dokumentu koji je politika privremeno blokirala. Napravljen je mali, ali stručni i mobilni tim Ministarstva koji i sada, kada nema zvanično ministra na toj poziciji, vrijedno radi na svakodnevnim aktivnostima. Produženi su kolektivni ugovori, riješena ulaganja u nauku, realiziran je javni poziv za dodjelu sredstava pod kontrolom najcitiranijih bosanskohercegovačkih naučnika. Dakle, postojala je opravdanost, koja je i dokazana, u potezu razdvajanja ova dva ministarstva. Greške nisu napravljene u tom procesu. Problemi su se javili izvan tog procesa, isključivo na političkom nivou i (ne)spremnosti pojedinih političkih opcija da hrabro krenu u obećane reforme – zaključio je Marjanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.