open-navfaktor-logo
search
Bojkot
Marketi u Jerusalemu obustavili prodaju francuskih proizvoda zbog Macronovih antiislamskih izjava
Neki marketi u istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom, sa polica su uklonili francuske proizvode kao odgovor na nedavne antiislamske izjave i poruke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
29.10.2020. u 12:07
get url
text

U Palestini je, kao i u brojnim drugim zemljama, pokrenuta kampanja bojkota francuskih proizvoda zbog antiislamske retorike francuskih zvaničnika i objavljivanja uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda u toj zemlji.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze održani su protesti protiv Macrona i Francuske, a većina marketa u istočnom Jerusalemu sa polica su uklonili francuske proizvode te obustavili njihovu prodaju zbog antiislamskih poruka francuskog predsjednika.

Na policama s kojih su uklonjeni francuski proizvodi postavljene su poruke "Bojkotujemo francuske proizvode" i "Salavat i selam neka je na Allahova poslanika, Muhammeda, a.s."

Odluku donijeli zbog odnosa Francuske prema poslaniku Muhammedu

Omer Hijazi, vlasnik jednog od marketa, kazao je za Anadolu Agency da su ovu odluku donijeli zbog odnosa Francuske prema poslaniku Muhammedu, napominjući kako su muslimani duboko povrijeđeni zbog ovakvog stava prema poslaniku.

- Ne želimo prodavati proizvode države koja ima vrlo ponižavajući odnos prema poslaniku Muhammedu. Iz tog razloga odlučili smo bojkotovati njihove proizvode kako bismo iskazali podršku najodabranijem poslaniku - kazao je Hijazi.

Recai Sanduka, predstavnik jednog od marketa koji su se pridružili bojkotu, smatra da Macronov stav odražava neprijateljstvo Zapada prema islamskim svetinjama.

Prethodnih godina u Danskoj i Francuskoj zabilježeni slični napadi na islam

Podsjetio je da su prethodnih godina u Danskoj i Francuskoj zabilježeni slični napadi na islam, poslanika Muhammeda i muslimane.

- Jučer Danska, danas Francuska. Poslanik Muhammed je poslan čitavom čovječanstvu. Ovu crvenu liniju nikako ne treba prelaziti. Kao vlasnik marketa, jedino što mogu uraditi je bojkotovati proizvode ovih zemalja - kazao je ovaj Palestinac.

Dodao je da su na police umjesto francuskih proizvoda stavili slične proizvode iz drugih zemalja, te istakao kako vjeruje da će bojkot francuskih proizvoda u islamskom svijetu vrlo negativno utjecati na francusku ekonomiju. Napomenuo je da su njihovi kupci snažno podržali bojkot francuskih proizvoda te da su vrlo zadovoljni ovom odlukom.

- Većina naših kupaca pružila nam je podršku. Mislili smo da će neki možda negodovati, ali većina je otvoreno podržala ovu ideju. Zadovoljni su ovim postupkom. Njihove reakcije su nam dale još veći motiv da činimo vrlo važan korak ovim bojkotom. Čak se dešava da naši kupci odu u druge markete i kažu im da i oni učine isto - kazao je Sanduka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.