Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta on je istovremeno optužen i za krivična djela izazivanja opće opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Marka Dedića zbog sumnje da su on i osoba s inicijalima N. B. na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina, 20. juna oko 14.05 sati, pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu drugog pokušali uhapsiti. 

Sumnja se da su se njih dvojica automobilom kojim je upravljao optuženi, u mjestu Trnjaci, približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je N. B. iz automatskog oružja kalašnjikov - puškomitraljez ispalio više metaka u pravcu kolone.

Uslijed toga došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora, pri čemu je R. D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško tjelesno ozlijeđen.

- Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Distrikta provelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za svega dva i pol mjeseca nakon kritičnog događaja - navode iz Tužilaštva. 

Dedić je optužen za krivična djela ubistva u pokušaju, izazivanja opće opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, a optužnicu, kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom zbog opasnosti od bjekstva i straha da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cijelosti potvrđena, stoji u saopćenju.