open-navfaktor-logo
search
Zaštita stanovništva
Masovna anticovid vakcinacija u Rusiji: Kontraindikacije ne mogu biti opasnije od virusa
U Rusiji od prošle sedmice traje masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa, a novinari su posjetili Moskovsku polikliniku 68 koja je jedna od 70 ruskih zdravstvenih ustanova u kojima građani primaju vakcinu Sputnik V (GamKovidVak).
09.12.2020. u 11:13
get url
text

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Rusiji je potvrđen krajem januara, a prvi smrtni slučaj je zabilježen u martu. Rusija je u međuvremenu razvila svoju anticovid vakcinu Sputnik V. Građani Rusije od prošle sedmice primaju tu vakcinu uz prethodni ljekarski pregled i potpisivanje izjave o dobrovoljnom učešću u masovnoj vakcinaciji.

Po prijemu vakcine pacijenti se odmaraju pola sata i potom rade ljekarski pregled kako bi se utvrdilo da mogu da napuste bolnicu. Šefica Moskovske poliklinike 68 Natalya Kuzenkova kazala je da vakcine primaju građani uzrasta između 18 i 60 godina, uključujući radnike u zdravstvu, obrazovanju i drugim javnim i privatnim ustanovama.

- Građani se prijavljuju putem online formulara i to mogu učiniti samo ako u proteklih 30 dana nisu primali druge vakcine. Vakcinacija nije odobrena ni teško oboljelim, ljudima koji piju lijekove koji narušavaju imunitet niti ljudi sa povišenom tjelesnom temperaturom. Dakle, vakcinacija traje za osobe koje nemaju infekcije - kazala je Kuzenkova.

Ona je pojasnila da se vakcinacija provodi u dvije faze, a da će građani drugu dozu vakcine primiti tri sedmice nakon prve. Ističući kako se u toj poliklinici dnevno vakciniše u prosjeku po 60 ljudi, Kuzenkova je kazala da vakcina Sputnik V nema izraženih ozbiljnih kontraindikacija.

- Kao i u slučaju vakcine protiv gripe, moguće je da se javi bol ili crvenilo na mjestu uboda, kao i da se jave povišena tjelesna temperatura ili umor kod pacijenta - kazala je Kuzenkova.

Ona je također kazala da je cilj masovne vakcinacije da se zaštiti narod, a na upit da li se požurilo s vakcinacijom s obzirom da nije završena treća faza testiranja vakcine, Kuzenkova je kazala da je kliničko testiranje urađeno na dovoljnom broju volontera. Jedna od vakcinisanih građanki Rusije Irina Usatkina je kazala da se dobro osjeća.

- Svima preporučujem da se vakcinišu. Vjerujem u vakcinu, da nije tako ne bih ovo ni uradila - kazala je Usatkina.

Vakcinu je primila i Natalya Pisakaryova koja je kazala da radi na pedijatriji i da se zato odlučila na vakcinaciju.

- Vjerujem vakcini. Kontraindikacije vakcine ne mogu biti opasnije od samog koronavirusa - poručila je Pisakaryova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.