open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Mediha Duraković nakon požara u njenoj kući: "Neka smo živi i zdravi, moram biti jaka zbog djece"
U petak u popodnevnim satima u Pazariću, na području općine Hadžići, u kući u kojoj je sa troje djece živjela samohrana majka Mediha Duraković, izbio je požar, te je vatra progutala jedan sprat.
17.02.2020. u 18:14
get url
text

Vatrogasci su se, kako nam je Mediha kazala, sa požarom borili skoro tri sata.

- To je kuća moje mame, ja sam sa djecom živjela u prizemlju. Naložila sam vatru oko 13 sati, a požar je buknuo oko 17 sati. Istrčala sam napolje sa djecom i ništa nismo mogli, osim gledati kako gori. Došli su vatrogasci, policija, komšiluk, svi su pomagali, hvala im svima od srca. Mama mi je rekla neka ste samo vi meni živi i zdravi – kaže Mediha.

Skoro četiri godine Mediha u toj kući nije imala ni priključenu struju već joj je svoj priključak dao komšija, kako bi imala barem svjetlo.

- Tu gdje živimo ima puno vlage, loši su uvjeti. Živimo od 140 maraka doplatka, idem u javnu kuhinju i tako se hranimo. Djeca idu u školu, dobri su učenici. Najstariji sin je treći razred srednje škole, zatim mlađi sin deveti i kćerka je sedmi razred. Uplašili su se, ali rekla sam im da se ne brinu. Narod je fin, svi su nam priskočili u pomoć. Neće insan biti gladan. Sad samo gledam gdje ću sa djecom dok se ne popravi kuća – priča sagovornica.

{$galerijaFotografija}

Ističe kako je bila u Općini Hadžići gdje joj je obećana pomoć u obnovi krova.

- U Centru za socijalni rad su mi rekli dati jednokratnu pomoć od 270 KM, obećali su mi pomoći i iz Merhameta. Ne znam samo kako ću za smještaj dok se to sve ne uradi. Nadam se da će se ponuditi neko iz komšiluka samo da imam gdje prespavati. Bila sam jednu noć kod komšinice i jednu noć kod sestre, da se djeca okupaju prije polaska u školu – kaže Mediha.

Sestra joj je, kaže, dala i nešto novca kako bi kupila djevojčici tene.            

- Moram biti jaka zbog djece. Plačem, ali pred njima stojim čvrsto da se oni ne sekiraju. Moram radi njih biti živa i zdrava, moram se za njih boriti – zaključuje Mediha.

Požar u domu porodice Duraković, 17.02.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.