open-navfaktor-logo
search
Akcija Meta
Među uhapšenim Gordan Memija, manekenka Glavović-Očuz i njen suprug, za Refikom Kurgašem tragaju
U akciji "Meta" koju su jutros proveli pripdnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, uhapšeno je ukupno devet osoba, dok se za još jednom intenzivno traga.
31.03.2022. u 16:44
get url
text

VEZANI TEKST - Refiku Kurgašu sedam i po godina zatvora zbog spolnog odnosa sa 13-godišnjakinjom

Faktoru je nezvanično potvrđeno da su uhapšeni direktor agencije Foto Art iz Sarajeva Gordan Memija, kao i poznata manekenka Džejla Glavovoić - Očuz i njen suprug Mahir Očuz. Osim njih, uhapšeni su i Muris Suljić, Alaudin Čorbo, Amir Pirić, Belmin Debelac, Mirza Avdibegović i Alen Mekić. Za Refikom Kurgašem, biznismenom i bivšim predsjednikom Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zeničko-dobojskog kantona intenzivno se traga.

Oni se sumnjiče da su, od juna 2020. do marta 2022. godine, na području Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo i šire, a u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali, prometovali i prodavala opojna sredstva krajnjim konzumentima.

Suljić, koji je policajac u PS Visoko, sumnjiči se za izvršenje krivičnog djela odavanja službenih tajni i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Također, Čorbo, Glavović - Očuz i njen suprug sumnjiče se i za nadriliječništvo, a Kurgaš i M. M. za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

{$galerijaFotografija}

Ova operativna akcija provodi se u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, a danas se postupalo po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom. U ovim su akcijama aktivno učestvovali policijski timovi Federalne uprave policije, kao i uprava MUP-ova KS, ZDK i Tuzlanskog kantona, kazali su iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

VEZANI TEKST - Policija pretresa 22 lokacije na području tri kantona: Uhapšeno osam osoba, za dvjema se traga

U pretresima su pripadnici policije pronašli i oduzeli "određenu količinu šprica i ampula sa sadržajima koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu", a koji će biti predmet daljnjih vještačenja i mjerenja.

Pronađen je i izuzet veći broj mobilnih telefonskih aparata, tri pištolja, jedna puška, pištoljska municija i drugi nedozvoljeni predmeti, koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

- Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi osam lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, dok se za dva lica intenzivno tragalo. Radi se o K.R., rođen 1962. godine, iz Visokog, i O.M., rođen 1983. godine, iz Sarajeva. Danas, u 15.10 sati, od pripadnika Granične policije BiH na graničnom prijelazu je lišeno slobode lice O.M za kojim se intenzivo tragalo i nad kojim će, nakon sprovođenja u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, biti zavedena kriminalistička obrada - saopćili su iz MUP-a ZDK.

U saopćenju se dodaje da su na adresama koje su pretresane uhapšeni:

1. S.M, rođen 1989. godine, iz Visokog,
2. D.B, rođen 1980. godine, iz Visokog,
3. P.A., rođen 1972. godine, iz Tuzle,
4. G.M., rođen 1972. godine, iz Sarajeva,
5. M.A., rođen 1979. godine, iz Sarajeva,
6. Č.A., rođen 1985. godine, iz Sarajeva,
7. O-G.Dž., rođena 1983. godine, iz Sarajeva i
8. A.M., rođen 1979. godine, iz Sarajeva.

Iz MUP-a ZDK još navode da je u kontekstu dokumentovanja i dokazivanja krivičnih djela u okviru akcije, kao i krivičnih djela za koja se tereti policijski službenik, komesar Uprave policije MUP-a ZDK Rusmir Šišić održao sastanak sa članovima Štaba za koordiniranje i sprovođenje operativne akcije "meta".

- Komesar je tom prilikom čestitao na odvažnosti i profesionalizmu koje su iskazali policijski timovi u sprovođenju ove akcije, te naglasio da sprovedena akcija i lišenje slobode pripadnika policije predstavlja samo dio odlučne borbe koja će obilježiti naredni period na planu borbe protiv svih vidova koruptivnog ponašanja, te da će policija Zeničko-dobojskog kantona biti neumoljiva u otkrivanju i dokumentovanju slučajeva korupcije, kao i procesuiranju osoba koje učestvuju u tim nezakonitim radnjama, bez obzira o kome se radilo - navodi se u saopćenju MUP-a ZDK.

Dodaju da je Šišić izrazio veliku zahvalnost Federalnoj upravi policije, kao i Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, čiji su policijski timovi aktivno učestvovali u sprovedenoj akciji i pružili značajnu podršku i pomoć.

Akcija Meta
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.