Međunarodni sud pravde donio je odluku o mjerama za prevenciju genocida nad Rohinja muslimanima u Mijanmaru, bivšoj Burmi, javlja N1.

Gambija je u novembru pokrenula proces pred tim sudom UN-a koji sudi u sporovima među državama, optužujući Mijanmar za genocid protiv Rohinja čime se krši konvencija iz 1948.

Presuda koja je donesena danas tiče se zahtjeva Gambije za donošenje hitnih mjera i neće prejudicirati konačnu odluku za koju će možda trebati i godine.

Gambija je zatražila seriju zaštitnih mjera, uključivo hitno zaustavljanje nasilja. Zatražila je od sudija da narede Mijanmaru da osigura pristup UN-ovim tijelima koja istražuju zločine protiv Rohinja.

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara nakon vojne intervencije 2017. u susjedni Bangladeš. UN-ova istraga zaključila je da je vojna intervencija imala "genocidne namjere".

Tokom saslušanja prošlog mjeseca čelnica Mijanmara Aung San Suu Kyi zatražila je od sudija da odbace slučaj. Ona tvrdi da je možda došlo do neproporcionalne upotrebe vojne sile i do ubistva civila, ali tvrdi da to nije predstavljalo genocid.

Vojska je kazala da će istražiti optužbe o nedjelima u svojim redovima i komandnom lancu te da će poduzeti mjere ako se pojave vjerodostojni dokazi.

Glasnogovornik je kazao na konferenciji za novinare u Naypyitawu da će vojska slijediti naredbe vlade ako sud donese odluku protiv Mijanmara.