Sarajevo je jučer i danas bilo domaćin regionalne konferencije koju je organiziralo Međureligijsko vijeća Bosne i Hercegovine (MRV), Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Glavna tema konferencije bilo je održanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja, s ciljem podrške osobama koje su preživjele ratne traume.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući MRV-a u Bosni i Hercegovini, gospodin Jakob Finci, te naglasio da izradnja mira i povjerenja nema vremenski rok.

Predstavnici i poglavari Međureligijskog vijeća Husein ef. Smajić, Mitropolit Hrizostom i nadbiskup Vinko kardinal Puljić također su istakli važnost uloge vjerskih zajednica u izgradnji i očuvanju mira i pružanju podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom rata.

- Cilj ove konferencije je da zajedničkim snagama prevaziđemo podijeljenost zajednica i da uz pomoć vjere radimo na izgradnji mira za koji nikada nije kasno. Drugi cilj jeste da pružimo podršku preživjelim osobama seksualnog nasilja tokom konflikta, kojima je vjera veliki oslonac u njihovoj borbi. Moramo proširiti naše vidokruge i prestati sa stigmatizacijom koju činimo svjesno ili nesvjesno - istakao je Finci.

Aynabat Atayeva, predstavnica UNFPA u Bosni i Hercegovini, iskazala je važnost kontinuirane borbe protiv stigme kako bi se konačno podvukla crta i spriječilo transgeneracijsko širenje traume.

- Vrlo je važno da govorimo o osobama koje su preživjele seksualno nasilje u sukobu. Tema stigmatizacije neće nestati sama od sebe i ukoliko ne djelujemo prenosit će se neprestano dalje na porodicu i čitavu zajednicu. Potrebno je da svi zajedno aktivno radimo na ovoj temi, naročito uz pomoć vjerskih zajednica. Ovo je prilika da investiramo i u žene i mlade aktiviste i povećamo njihove kapacitete, jer oni igraju jednu od ključnih uloga u ovom procesu - izjavila je Atayeva.

Konferencija je okupila predstavnike vjerskih zajednica i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova (UNSCR 1244), te udruženja preživjelih, predstavnike političkih institucija, akademske zajednice, civilnog društva, Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija u jugoistočnoj Evropi.

Razmjenom iskustva doneseni su konkretni prijedlozi o poboljšanju trenutne situacije koja se temelji na širenju poruka mira i međusobnog razumijevanja, a zaključeno je da vjerske zajednice imaju ključnu ulogu u ovoj borbi.

- Rad zajednica i pojedinaca u Bosni i Hercegovini u borbi protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu je za svaku pohvalu. Iskustvo iz Bosne i Hercegovine će biti izuzetno korisno i za međunarodnu konferenciju koja će se održati u novembru u Londonu. Bitno je naglasiti da zajedničkim naporima možemo prevazići sve prepreke i postići značajan iskorak u ovoj borbi, a ova konferencija u Sarajevu predstavlja jak temelj za sve dalje aktivnosti - izjavio je Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Peter Van der Auweraert, šef misije IOM-a za Bosnu i Hercegovinu, zahvalio se svim organizacijama, instituacijama i pojedincima u borbi za osobe koje su preživjele seksualno nasilje tokom konflikta, te naglasio da se samo zajedničkim naporima mogu postići promjene, ali i da vjerske zajednice igraju najveću ulogu u tome.

- Sama činjenica da postoji Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini koje je aktivno dugi niz godina, od velikog je značaja za zemlju koja još prolazi period postkonfliktnog oporavka. Religija zauzima posebno mjesto u ovoj državi, te zajednički nastup svih vjerskih zajednica povodom ove teme predstavlja snažnu poruku svima nama - izjavio je Van der Auwraert.

Konferencija je dio zajedničkog programa UN-a "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom konflikta u Bosni i Hercegovini," koji su provele organizacije IOM, UNDP, UNFPA i UN Women, saopćili su organizatori.

Zajednički program je podržan od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu, a finansiraju ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade.