Mehmedović je u objavi na svom Facebook profilu i u saopćenju napisao kakvo je, prema njegovom stavu, saopćenje Delegacije EU-a zapravo trebalo glasiti. Saopćenje je, navodi se, poslao i Johannu Sattleru, šefu Delegacije Evropske unije u BiH, uz poruku "ako EU poštuje vlastite principe-ili ne". 

VEZANI TEKST - Delegacija EU žali jer se stranke nisu dogovorile o integritetu izbora pa je morao reagovati Schmidt

- Pismo Delegacije EU-a kakvo bi trebalo biti: ne skrivajte činjenice, u BiH kreirate model poludržave, budućih ukrajina, i razbijanje EU od strane dijela samih članoca EU zajedno s Rusijom. 

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini smatra da je korištenje Bonskih ovlasti mjera koja mora biti usmjerena protiv separatističkih snaga te protiv poteza Hrvatske i Srbije koje se preko RS i HNS-a i HDZ-a otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH.

Mi praktično na djelu imamo model koji podriva same temelje EU. Zabrinuti smo što predsjednik i premijer jedne EU članice neskriveno učestvuju u destabiliziranju BiH te podrivaju njen sistem sa svojim skrivenim i neskrivenim namjerama koje sežu unazad 30 godina.

Priznajemo da smo pogriješili kada smo Srbiju nazivali faktorom stabilnosti na Balkanu te što joj otvaramo nova poglavlja dok njen predsjednik govori o državnoj imovini BiH.

"Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da se jedna članica EU - Hrvatska, ne miješa u izbore u BiH i ne nameće svoje interese kroz korištenje Hrvata u BiH kao alata svoje produžene agresije iz prve polovine devedesetih. Interesi Hrvatske u BiH zbog koji je Hrvatska izvršila agresiju na BiH maskirani su pravdanjem za brigu o Hrvatima u BiH jer da takva briga postoji, onda Hrvati ne bi nestali iz RS-a", navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Evropska unija, dodaje se, duboko žali zbog toga što politike Hrvatske i Srbije ostaju nepromijenjene i nakon 30 godina a sada su samo umotane u ukrasni papir na kojem su agresori na BiH postali tzv. "najveći prijatelji BiH".

Očito je da imamo paradoks da dvije države koje su slale svoju vojsku na BiH da prekrajaju granice, čine ratne zločine i genocid i UZP i vrše etničko čišćenje u cilju stvaranja budućih istočnoukrajinskih pokrajina neometano i dalje djeluju i to zahvaljujući istrajnoj politici EU da zatvara oči pred nastavkom politike agresije drugim sredstvima. EU nažalost u BiH uporno kreira model za buduće Ukrajine i za razbudjivanje islamofobije, rušeći vlastite temelje. Naglašavamo da je takav licemjerni odnos EU i rušenja vlastitih temelja to što EU nije javno osudila rečenicu predsjednika jedna članice EU, Milanovića koji je zalaganje za evropske principe jednakosti glasa, nazvao "nahuškanom unitarističkom ruljom".

Svjesni smo da je Ustavna odredba da Hrvatska mora skrbiti o Hrvatima u BiH izgovor za nešto što će na kraju srušiti EU raspaljujući slične modele širom članica EU od Italije, Španije do Austrije.

"Za rezultat imamo današnju odluku visokog predstavnika Schmidta koja u suštini znači namjernu nemoć OHR-a i EU i PIC-a da se suprostavili postagresiji na BiH", naglašava se u saopćejnu Delegacije EU.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju da je Evropsko vijeće nedavno jasno izrazilo stav da je Evropska unija spremna prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao kandidatsku državu.

"Očekujemo da PIC snažno istupi i pozove hrvatskog predsjednika i premijera da ne nastavljaju tamo gdje je Tuđman stao jer smo svjesni da relevantni domaći akteri u BiH ne mogu preuzeti liderstvo i odgovornost za reforme u skladu sa 14 ključnih prioriteta dok traje postagresija Hrvatske i Srbije na BiH. Postagresija i otvoreno savezništvo Srbije i Hrvatske na BiH je glavni uzrok svih problema i znamo da su BiH vezane ruke Daytonskim ustavom iz Beograda i Zagreba. U medjuvremenu EU je nagradila Hrvatsku članstvom kao nagradu za ono što je činila i čini u BiH, a Srbiju kandidatskim statusom i otvaranjem novih poglavlja te najvećim investicijama u regionu", poručuju iz Delegacije EU u BiH i dodaju: "Svjesni smo naše odgovornosti što čuvamo leđa Rusiji na Balkanu, a BiH je najveća žrtva toga. To smo jasno pokazali i prilikom pokušaja puča u Crnoj Gori" - napisao je Mehmedović sadržaj saopćenja kakvo je, smatra, trebalo biti. 

Naveo je u objavi i šta je tačno zapravo saopćila Delegacija EU-a.