open-navfaktor-logo
search
Intervju
Mehmet Atilla Baysak: U toku je procedura da nastavim funkciju počasnog konzula za BiH kao moj otac
Mehmet Atilla Baysak, sin velikog i dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine, rahmetli Ahmeda Kemala Baysaka, inače počasnog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, ovih dana boravi u našoj zemlji.
28.11.2021. u 20:51
get url
text

Atilla je u službenoj posjeti kao zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Karşıyaka i član Gradskog vijeća Grada Izmira u Republici Turskoj, a u delegaciji s njim je i Cemil Tugay, načelnik Općine Karşıyaka.

U Sarajevo i BiH su stigli da bi ostvarli bratske odnose sa Gradom Sarajevom, i dvije Općne- Stari Grad i Novi Grad, i to kroz zajedničke projekte iz oblasti privrede i obrazovanja, te projekte kojim bi se poboljšali uslovi života ugroženom dijelu stanovništva.

Atilla je u ekskluzivnom intervjuu za Faktor istakao da je u toku procedura kojom bi trebao naslijediti funkciju počasnog konzula BiH, koju je vrlo uspješno i srcem predano obavljao njegov otac Kemal.

- Moj otac je kao počasni generalni konzul BiH dosta stvari uradio onako od srca i na svoju inicijativu, i sada je pokrenuta procedura da ja nastavim taj njegov put kao počasni konzul. To znači da pored mojih obaveza vezanih za tu neku političku aktivnost, mi kao familija, i ja lično, imat ću neku drugu misiju, a to je da nastavim što je otac pokrenuo. Ako se zadovolje i prođu sve procedure na toj dužnosti ću se potruditi da još više doprinesem.

Danas je Dan državnosti BiH. Rođeni ste u Turskoj i to je Vaša domovina po rođenju. Ali, porijeklom ste iz BiH, pa Vas moram pitati da li i nju osjećate svojom domovinom? Možemo li reći za Vas da ste čovjek sa dvije domovine, odnosno i Turčin i Bosanac?

Rodio sam se u Turskoj, i normalno, kao takav osjećam se kao Turčin, ali mi smo porijeklom Bošnjaci, odnosno porijeklo nam je iz BiH, i nismo to zaboravili. Ti osjećaji su uvijek u nama, u našoj krvi. Jutros  sam bio na ceremoniji polaganja cvijeća na Kovačima, također, posjetili smo mezar rahmetli predsjednika Izetbegovića, i to su posebni osjećaji. Tu sam još više osjetio da pripadam ovdje. Pored toga polagali smo cvijeće na spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92. – 95, i u meni je još više proradilo to da stvarno ovdje pripadam, bez obzira gdje sam rođen.

Ovdje se cijela delegacija koja je sa mnom osjeća kao da je kod kuće. I tako je bez obzira da li imamo neku zvaničnu funkciju ili ne. Mi ćemo svakako tu biti, mi smo bili uvijek prisutni i uvijek ćemo biti prisutni, tako da se to zna.

Atilla Baysak s Cemilom Tugayom, načelnikom Općine Karşıyaka

Vaš otac je bio dokazani prijatelj BiH i omiljeno lice među Bosancima i Hercegovcima. Sigurno da s ovakvim "backgroundom" neće biti jednostavno nastaviti njegovim putem, jer o njegovoj srdačnosti bi se knjige mogle pisati...

Mi smo prije svega kao familija, pošto smo porijeklom iz ovih krajeva, vezani za Bosnu i Hercegovinu, tako da mi ustvari moramo nastaviti putem i djelom Kemala Baysaka. Pored toga ja imam svoje obaveze ovdje u okviru delegacije koja je došla da razgovara o bratimljenju općina, odnosno grada iz kojeg dolazimo, Izmira sa Sarajevom i nekim sarajevskim općinama. Inače sam u svojoj partiji u Izmiru i koordinator za balkanske iseljenike, tako da i po tom pitanju sam dosta angažovan, a od danas ću mnogo više biti prisutan i u BiH.

Kada već pominjete bratimljenje sa Sarajevom i općinama, možete li nam pojasniti šta to konkretno znači, odnosno u kojem smjeru će se razvijati ta saradnja?

Prije svega mi smo u Sarajevu kao delegacija iz Izmira imali razgovore sa dvije općine, to je Novi Grad i Stari Grad o bratimljenju, a pored toga i na nivou grada. Dakle, Grad Izmir je donio odluku da izgradimo bratske odnose sa Gradom Sarajevom. Cilj nam je potpisivanje sporazuma o bratimljenju i u prilogu toga realizirati razne projekte. Prije svega to su projekti koje mi imamo u Izmiru i našoj općini i odnose se na rad sa mladima, na rad sa starijim osobama i zaštiti čovjekove okoline, kao i projekti obnovljive energije. Mi imamo vrlo dobra iskustva u tim projektima, tako da bi htjeli zajedno sa ovim općinama u Sarajevu na tom polju djelovati. Kako u Sarajevu, sarajevskim općinama, tako i kod nas u Izmiru. Znači prije svega naša saradnja razvijat će se smjeru brige i skrbi starijih osoba, zatim usmjeravanju i edukaciji mladih, proširenju te edukacije, a ujedno tu su i neki projekti vezani za investiranje u obnovljivu energiju.

Na primjeru želim pojasniti projekat o starijim osobama. Oni koji nisu u mogućnosti da iz svojih stanova ili kuća gdje žive, obave određene poslove, da dođu u općinu, da idu kod doktora, da odu po lijekove, ili da nabave osnovne životne namirnice, ili po pitanju lične higijene, mi imamo ekipe pri općini, stručnjake, recimo ako je vezano za zdravlje, onda su to doktori, i njih šaljemo na adrese kako bi ukazali pomoć.

Pored toga ako neko treba da ode da uplati neku fakturu vezano za vodu, struju, telefon, ne mora da napusti svoj dom, naša eipa u ime njih to odradi, s tim da oni ne izlaze iz domova. Znači, takav jedan projekat bi aplicirali i ovdje u Sarajevu, odnosno u ovim općinama, i tu bi mi pomogli.

Primjer sunčeva energija, odnosno dobijanje energije putem sunčevih energetskih centrala. Mi imamo svoje parcele, imamo svoje prostore gdje instaliramo objekte za dobijanje sunčeve energije, tako da primjera radi, sada u našoj općini u Izmiru 60 posto energije za domaćinstva dobijamo iz tih centrala. I za isti takav projekat obnovljive energije imamo formulu kako da se aplicira i ovdje, i da ta energija prije svega ide ljudima i osobama koje imaju manja primanja, i koje imaju problema sa plaćanjem tih stvari. Mi to kao općina sami proizvodimo i puštamo u sistem, odnosno u domaćinstva da bi se oni snadbjevali energijom.

Pored toga, naravno, ja nastavljam putem svoga oca koji je ujedno bio načelnik u Izmiru od 1994. do 1999. godine. Sada je sa nama ovdje u delegaciji i načelnik sadašnji iz Izmira koji je ujedno i doktor i čovjek koji je vrlo poduzetan što se tiče ovih stvari. On je inicirao ove posjete, tako da ćemo se svi zajedno potruditi da sve ove naše posjete ubuduće usmjerimo na realiziranje konkretnih projekata koje sam maloprije naveo. I to je razlog zašto je i sadašnji načelnik sa nama ovdje.

Atilla Baysak u društvu s načelnikom Tugayom i Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore

Vi ćete, kako ste pomenuli u neformalnom dijelu razgovora, rješavati i druge probleme općina sa kojim ste se pobratimili, ali, postoje i planovi na privrednom odnosno ekonomskom aspektu?

Znači ova saradnja će ići u sljedećem smjeru, konkretno sa gradom odnosno sa općinama, sve one probleme koje imaju ove općine, a koje ne mogu da riješe, vezano za lakši život, odnosno za zaštitu okoline, da bi se građani još bolje osjećali, a mi smo eventualno riješili u svom gradu, mi ćemo to znanje prenijeti ovdje i objasniti kako se to uradilo, i u praksi kako smo to mi riješili. Također, ono što mi ne možemo da riješimo, a recimo ima ovdje dobro iskustvo, također, oni će nama prenijeti svoje znanje. Tako da će to biti jedna konstantna komunikacija i uzajamna izmjena iskustva i znanja, da se na taj način poboljša život i na jednom i na drugom mjestu.

Sadašnja gradska struktura Izmira i općine iz koje dolazimo prije svega želi da proširi dijalog na sve države sa Balkana. Mi, pošto smo porijeklom odavde, naša je obaveza da uspostavimo kontakte i postignemo što više dijaloga sa gradovima u BiH. Također, u prvi plan pored ovih projekata o kojim sam govorio, poseban akcenat ću staviti na privredu i ekonomiju. To znači da ćemo privednike ili potencijalne investitore, industrijalce iz Izmira i okoline dovesti u BiH, da vide u kojim mogu investicionim projektima učestvovati. Također, pozivamo i pozvat ćemo poslovne ljude iz BiH da dođu u Izmir, da oni prenesu svoje zahtjeve ili eventualne ponude za uspostavljanje ekonomske saradnje. Mi smo već imali razgovore ovih dva dana koliko smo ovdje, i posebno ćemo se založiti da prvo krenemo iz naše općine, a naš načelnik je obećao da će odma, čim se vrati u Izmir, organizovati prvu delegaciju privrednika iz grada da dođu ovdje u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.